Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jiří Paroubek
Marek Hilšer
Ladislav Jakl
4
Fotogalerie

Jak dopadne 20 nejzajímavějších kandidátů a kandidátek ve volbách do Senátu

Letošní volby do třetiny Senátu nabízejí v některých obvodech pozoruhodné souboje, protože se zde objevují zajímaví lidé. Celkem se o post v horní komoře parlamentu letos uchází 236 kandidátů, z toho je 194 mužů a pouze 42 žen. I známý člověk s vyhraněnými názory ale nemusí vyhrát, tak volební matematika vůbec nefunguje. Podívejme se na některá jména, která mohou kvůli svým postojům přitáhnout pozornost. A také na to, jak mohou dopadnout.

Jitka Chalánková (obvod Prostějov, nezávislá kandidátka, 61 let)

Bývalá poslankyně za TOP 09 z této strany letos vystoupila se zdůvodněním, že topka se zpronevěřila svým konzervativním hodnotám a že zpochybňuje pojmy jako rodina, vlast, řád a základní lidská práva. Chalánková se stavěla se proti povinným kvótám pro uprchlíky v EU a výrazně se angažovala ve známém sporu Evy Michalákové s norskými úřady o návratu jejich dvou dětí z této skandinávské země do Česka. Posílila by v Senátu konzervativní křídlo. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Zdenka Crkvenjaš-Němečková (obvod Ostrava-město, nezávislá kandidátka, 42 let)

Tato známá přednostka Kliniky popáleninové medicíny ve Fakultní nemocnici Ostrava je manželkou někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Do povědomí široké veřejnosti se dostala, když operovala romskou holčičku Natálii Kudrikovou po odporném žhářském útoku ve Vítkově. Podporuje ji ODS, Strana soukromníků i TOP 09. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Kandidáti pro volby do Senátu 2020: Přehledný seznam ve všech volebních obvodech >>>

Pavel Bělobrádek (obvod Náchod, KDU-ČSL, 41 let)

Velmi silný kandidát, protože je předsedou parlamentních lidovců a není potřeba ho veřejnosti nijak představovat. Jeho názory jsou jasné. Vstup do Senátu může být pro Bělobrádka zajímavou politickou strategií, protože pokud se to podaří, patřil by k jednomu z výrazných kandidátů na nového šéfa horní komory parlamentu. Náš tip: Stane se senátorem.

Jaroslav Kubera (obvod Teplice, ODS, 71 let)

Tento primátor Teplic a současný místopředsedu Senátu je také veřejnosti dobře znám. Patří dlouhodobě mezi vůbec nejpopulárnější politiky ODS, především kvůli svým neortodoxním názorům a schopnosti přiblížit problémy s nadhledem a vtipem. Senát je pro něj ideálním místem pro uplatnění jeho politických postoj. Náš tip: Stane se opět senátorem.

Stanislav Zíma (obvod Třebíč, nezávislý kandidát, 54 let)

Jedno z možných překvapení senátních voleb. V povědomí veřejnosti je už mnoho let, protože je marketingovým ředitelem a tiskovým mluvčím Exim Tours, která je největší cestovní kanceláří země. Významně se angažuje se také v Asociaci cestovních kanceláří. Velmi často proto vystupuje jako expert v médiích. Soustředí se ale například i na otázku budoucího úložiště jaderného odpadu v Česku, což je tématem právě v obvodu Třebíč. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Ladislav Jakl (obvod Praha 2, SPD, nestraník, 58 let)

Kandidatura dlouholetého blízkého spolupracovníka bývalého prezidenta Václava Klause vyvolala velké pozdvižení. Zejména proto, že jde do souboje jako nestraník s podporou strany Tomia Okamury. Jakl by byl zcela jistě oživením Senátu, vnesl by do něj originální názory, ale jeho soupeři v obvodu (Marek Hilšer, Libor Michálek či Vladislava Hujová) jsou poměrně silní. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.

Jiří Čunek (obvod Vsetín, KDU-ČSL, 59 let)

Jeden z klasických, ale velmi úspěšných dlouholetých solitérů české politiky. Současný hejtman Zlínského kraje a senátor je proslulý názory, které vždy nesouzní s jeho KDU-ČSL, ale to je jeho stálá politická taktika a strategie. Zatím většinou vychází. Náš tip: Stane se opět senátorem.

Mikuláš Bek (obvod Brno-město, Zelení + ODS + STAN + TOP 09, nestraník, 54 let)

Rektor uznávané brněnské Masarykovy univerzity následuje své předchůdce ve funkci. Do politiky vstoupili předtím i jiní rektoři této školy - Jiří Zlatuška a dnešní předseda ODS Petr Fiala. Bekovi se podařilo získat podporu mnoha stran a to by mohlo v moravské metropoli fungovat. Náš tip: Stane se novým senátorem.

Marek Hilšer (obvod Praha 2, „Marek Hilšer do Senátu“, 42 let)

Tento kandidát byl překvapením letošní prezidentské volby, když celkově získal 8,83 procenta hlasů a volilo ho 455 000 lidí. Tuto podporu se rozhodl využít i pro volby do Senátu. Otázkou ovšem je, co si tento lékař jako velký politický solitér v horní komoře pak počne. Sám neprosadí vůbec nic (příkladem je bývalý majitel známé cestovky Václav Fischer). Možná je to ale jen předzvěst jeho dalších politických výbojů. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Jiří Paroubek (obvod Ostrava-město, nezávislý kandidát, 66 let)

Někdejší buldozer české politiky a premiér země se neúnavně snaží vrátit do vysoké politiky. Bude to mít ale velmi těžké, protože velká část veřejnosti ho takzvaně nemusí. Neprospívají mu ani současné veřejně propírané rozvodové hádky s jeho manželkou Petrou Paroubkovou. Do Senátu už kandidoval v roce 2000 na Praze 8, ale tehdy nepostoupil do rozhodujícího druhého kola. To by se mohlo opakovat. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.

Ivan Pilný (obvod Praha 12, hnutí ANO, 74 let)

Pan Pilný je teď hodně politicky „pilný“. Kandiduje na pražský magistrát i do Senátu současně. Pro horní komoru by byl vzhledem ke svým zkušenostem (kromě jiného ministr financí) zřejmě ceněným zbožím. Navíc patří mezi nejvýraznější letošní kandidáty hnutí ANO. Porazit ale v obvodu Praha 12 prezidentského kandidáta Pavla Fischera je velký a složitý úkol. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Aleš Gerloch (obvod Praha 12, nezávislý kandidát, 63 let)

Český Senát by jako sůl potřeboval dobré právníky, protože změť zákonů, která se na nás hrne, je hodně složitá a nepřehledná. Proto by byl profesor Gerloch v horní komoře posilou, ostatně byl léta děkanem právnické fakulty Univerzity Karlovy. Ovšem ve svém obvodu narazí podle všeho na kandidáty, které zná veřejnost lépe (Pavel Fischer, Ivan Pilný). Možná škoda pro náš parlament. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.

František Dobšík (obvod Praha 12, ČSSD, nestraník, 55 let)

V tomto případě se sociální demokracie podle všeho rozhodla špatně. Ne tím, že vybrala za kandidáta Františka Dobšíka, ale proto, že ho nasadila do obvodu, kde budou soupeři nad jeho síly. ČSSD je v Praze nepopulární a Dobšík, který je známým a dlouholetým šéfem školských odborů, by měl spíše šanci bodovat mimo metropoli. Ale je to klasický kandidát socialistů, kterých zas letos tolik nenajdeme. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.

Jiří Drahoš (obvod Praha 4, KDU-ČSL + Zelení + STAN + TOP 09, nestraník, 69 let)

Zdá se, že bývalý šéf Akademie věd a hlavní soupeř Miloše Zemana v prezidentské volbě, by mohl mít senátorské místo v kapse. V Praze měl totiž v lednu obrovskou podporu. Uvidíme, zda jí dokáže využít. Pokud se tak stane, bude zajímavé sledovat, kam se Drahoš v Senátu zařadí. Do klubu lidovců, nebo STAN? Náš tip: Stane se senátorem.

Martin Červíček (obvod Náchod, ODS, 46 let)

Bývalý policejní prezident a náměstek Královéhradeckého kraje by se do senátní sestavy kvůli svým znalostem bezpečnostní problematiky vyloženě hodil. Jenže v obvodě Náchod narazí na místní politickou veličinu – šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Rozhodne se mezi nimi. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Jiří Hynek (obvod Chrudim, Realisté, 57 let)

Další z lidí, který kandidoval v lednové prezidentské volbě, ve které získal ale jen 1,23 procenta hlasů. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu má jasné a vyhraněné názory na migraci, držení zbraní, či problémy Evropské unie. Byl by oživením Senátu. Ale v obvodu s až 13 kandidáty bude velmi těžké se prosadit. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.

Petr Novák (obvod Chrudim, ANO, nestraník, 70 let)

Trenér a stvořitel legendární Martiny Sáblíkové, která je vůbec nejúspěšnější českou sportovkyní na zimních olympijských hrách. Už kandidoval do Senátu v roce 2014, skončil tehdy v prvním kole na čtvrtém místě a nepostoupil. Jak by chtěl ale sladit časově náročnou práci trenéra a senátora, není vůbec jasné, protože často pobývá v zahraničí. Náš tip: Postup do druhého kola by byl zázrakem.

Lukáš Wagenknecht (obvod Praha 8, Piráti, nestraník, 39 let)

Nejmladší letošní kandidát na senátora. Povinných 40 let mu bude až koncem září. Ekonom, který byl i náměstkem na ministerstvu financí v době, kdy tam byl Andrej Babiš. Má velkou zkušenost s činností státní správy, což může být pro senátora výhodou. V jeho obvodu se očekávají poměrně vyrovnané výsledky. Náš tip: Možný postup do druhého kola.

Přemysl Rabas (obvod Chomutov, Senátor 21, nestraník, 54 let)

Ředitel zoologické zahrady v Dvoře Králové a člen řady zoologických institucí. V politice se pohybuje už dvacet let na nejrůznějších úrovních a byl kdysi i poslancem za Stranu Zelených. Pro sestavu Senátu by byl zpestřením. Náš tip: Postoupí do druhého kola.

Benjamin Kuras (obvod Praha 4, Realisté, nestraník, 74 let)

Spisovatel, publicista, autor divadelních her a společenský buřič. Je velkým kritikem Evropské unie, islámu a dnes tolik probírané migrace. Má s tím i vlastní zkušenost, protože kdysi emigroval do Velké Británie. Velmi výřečný, ale někdy si pohrává s fakty dost ležérně. Náš tip: Nepostoupí do druhého kola.