ilustrační snímek

ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Zvýšení penzí: Proč poslanci posilují diskriminaci?

Jak asi víte, dolní komora našeho moudrého parlamentu schválila mj. zvýšení starobních penzí. Zase je před volbami (senátními a komunálními), tak se holt navyšuje, podotkl by přísnější komentátor. Nicméně já to našim seniorům přeji, jejich důchody v porovnání se zbytkem EU nejsou nijak enormní, řečeno gentlemanským slovníkem.

Poslanci a poslankyně jednomyslně (sic!) schválili zvýšení důchodů v průměru o 918 korun. A to od prvního ledna roku 2019. Nadto důchodci, kterým je 85 a více let, si ještě navíc přilepší každý měsíc o tisíc korun. A u tohoto bodu bychom se měli analytičtěji zastavit.

Před závorku vytkněme, že většina lidí se citovaného věku vůbec nedožije. Smutné, ale je to tak. Břitký satirik střihu Petra Čtvrtníčka by možná poznamenal, že tito velešťastní lidé, kteří se dočkali takto požehnaného věku, by se měli spíše zatížit nějakým speciálním poplatkem, a ne jim přidávat peníze.

Ale již vážněji. Na první pohled to vypadá hezky, senioři starší osmdesáti pěti let si finančně polepší.

Diskriminace slabšího pohlaví

Nicméně zamyslíme-li se nad věcí důsledněji, tak tady spatříme velkou diskriminaci.

Čeští a moravští muži se v průměru dožívají o více než šest let méně než ženy! A to není málo.

Není to dáno jen méně odpovědným pánským životním stylem, ale jsou zde podle vědců i nemalé genetické předpoklady. Takže muži všude na světě umírají dříve než ženy.

Nastavení stejné věkové hranice pro citované zvýšení důchodů je a musí být z povahy věci do značné míry nespravedlivé.

Uvážlivější zákonodárce měl dle mého názoru zohlednit i fakt nižšího věku dožití u jedné skupiny obyvatel. To se ovšem nestalo.

Autor tohoto komentáře netvrdí, že to muselo být hned o plných šest let, avšak alespoň dva nebo tři roky ve prospěch slabšího pohlaví, tedy mužů, mohl zákonodárce zohlednit. Naši poslanci zde neodvedli kvalitní práci, snad věc ještě napraví Senát. Ostatně od opravování zákonů zde je, nikoliv pro regionální lobbing.

Někdo možná namítne, ženy jsou v rámci důchodového systému „poškozovány“ tím, že jim není plnohodnotně započítávaná doba výchovy dětí. Nicméně toto nemožno kompenzovat jinou nespravedlností, ale úpravou příslušných paragrafů. Navíc většina mužů a žen se 85 let vůbec nedožije, tudíž jaká relevantní kompenzace?

Závěr

Pakliže čeští poslanci chtěli dopřát více peněz starším spoluobčanům, což nijak nerozporuji, měli tak učinit rozvážlivěji a spravedlivěji. Nikoliv skrytě diskriminačně.

Uvidíme, zda se do věci vloží i Kancelář Veřejné ochránkyně práv (KVOP). Jelikož i skrytá diskriminace je podle četných nálezů ombudsmanky i soudních rozhodnutí také diskriminací.

Autor je právník a publicista