Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Andrej Babiš: Když nás okupovali a když jsme hráli hokej...

Když pan inženýr Babiš vstupoval do politiky, sliboval mnohá zlepšení našich životů. Elektronická evidence tržeb měla vyhnat černé pasažéry drobného podnikání a zavlažit státní rozpočet zhruba dvaceti miliardami ročně. Kontrolní hlášení mělo lepším dohledem nad penězotoky podnikatelů zvýšit výběr daní. Centrální nákupy zlevnit provoz státu o další miliardy vyhozených peněz za papíry do tiskáren, kancelářské sponky, mlíčka do kávy a podobné nezbytnosti, nutné pro hladký chod státní správy. Z toho všeho se měly stavět školky, školy, silnice…Výsledek?

EET totálně selhala, výdaje na její provoz podle některých odhadů převýšily příjmy. Z kontrolního hlášení není nic, jen hroutící se daňoví poradci a podnikatelé z nekonečného papírování a byrokracie. A centrální nákupy? Nejnovější zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu tuto politickou mantru inženýra Babiše označila za neúspěšnou – miliardy úspor, jimiž se ohání ministerstvo financí, jsou podle něj nepřesná čísla. Mírně řečeno.

Jak je to možné? Slibovali, že budou stát řídit jako firmu, ale ukazuje se, že kdyby řídili firmu jako stát, jsou dávno v exekuci, ostudě a všeobecném ­opovržení.

Na složitou otázku jednoduchá odpověď. Minulý týden se ukázalo, že hlavní předností inženýra Babiše není ekonomika, centrální nákupy, hospodářské strategie, ale, považte, historie. Na vládní tiskové konferenci reagoval na historickou práci vládního kolegy docenta Filipa o tom, že Rusy nelze vinit z okupace Česko­slovenska, neboť hlavní část okupantů, včetně Brežněva, pocházela z Ukrajiny, touto filozofující úvahou: „Okupace Československa je v naší historii jeden z nejvíc negativních jevů za sto let a byla to invaze. Kdo to byl, nevím. Lidi říkali, že přišli Rusáci, to je všechno. Samozřejmě to byla katastrofa pro celý národ. Je potřeba to odsoudit a asi to připomenout, že se to vůbec stalo, že to bylo vůbec možné. Já jsem to odsoudil, byla to invaze, bylo to nepřijatelné. Je jasné, že to tehdy organizoval Sovětský svaz. Vzpomínáme si potom, když nás okupovali, když jsme hráli hokej, a samozřejmě Palach a všechno. V osmašedesátém byla naděje, že bude ten devětaosmdesátý, trvalo to pak ještě 21 let, než to nastalo. Tehdy ale byli všichni nadšení, přišly tanky a bylo po tom.“

Inženýr Babiš svou pronikavou úvahou samozřejmě rozdělil odbornou veřejnost na atomy hádající se mezi sebou. Největší spory vypukly ohledně interpretace věty: „V osmašedesátém byla naděje, že bude ten devětaosmdesátý.“ Opravdu se dají dohledat historické prameny o tom, že už v roce 1968 existoval plán na listopadovou revoluci v roce 1989, jak naznačuje inženýr Babiš? Jedna část historiků tvrdí, že ano, druhá si klepe na čelo a třetí už vyrazila do Moskvy prosit ruského prezidenta, ať otevře tajné archívy z Brežněvovy éry.

Což Putin samozřejmě neudělá. Co kdyby se tam totiž našly tajné plány KGB z roku 1968 o tom, jak v roce 2018 převezme vládu v naší zemi Andrej Babiš? Byli jsme všichni v tom osmdesátým devátým nadšeni, přišel Babiš a bylo po tom. Nebo ne?

Text vyšel také jako editorial nového tištěného Reflexu.

Reflex 34/2018Reflex 34/2018|Archív