Video placeholde

JXD a šábes šneků: Exkrementy stopkookých plžů a jejich projevy v jazykovědě

V českém jazyce není podle ústního sdělení Mgr. et PhDr. Kateřiny Kadlecové, Ph.D. (literární redaktorky týdeníku Reflex, Komunardů 42, Praha 7), ze dne 10. července 2018 žádná fráze odkazující na exkrement plže užívána. Měli bychom se nad sebou zamyslet. Vážně zamyslet. Angličané jsou dál!

Dnes měli šneci filologickou. Český národní korpus užití žádné fráze spojené s exkrementy stopkookých plžů neuvádí. Pokud nějaká podobná fráze existuje, pak jen v mluvené češtině a lokálně.

Zcela odlišná je ale situace v jazyce anglickém. Zde nacházíme exkrementy plžů nejméně ve třech užívaných nespisovných frázích.

- „Snailshit“ je jev, který je tak pomalý, že se pohybuje rychlostí exkrementu plže. Pokud je plž velmi pomalý, pak jeho exkrement je ještě pomalejší (E_Dawg, 2008).

- „Poopslug“ jsou jedinci, kteří se chovají „jako blázen“, a také jedinci, kteří páchnou exkrementem (nippleater, 2009).

- „Shit snail“ jsou jedinci, kteří po použití WC zanechávají stopy exkrementů po celém WC, v míse a na okraji toalety (my, little wings 2009).

Přítomnost exkrementů plžů ve frazeologii dalších jazyků průběžně prověřujeme a budeme vás informovat o novinkách v tomto perspektivním vědním oboru.