Bývalá členka a poslankyně ANO Kristýna Zelienková

Bývalá členka a poslankyně ANO Kristýna Zelienková Zdroj: Facebook

Věřila jsem Babišovi, ale on pro svůj osobní prospěch udělá cokoliv, říká bývalá poslankyně ANO Zelienková

Česko má novou vládu. Vládě ale chybí už tři ministři (jeden nebyl jmenován, dva rezignovali). Nejsilnější straně navíc chybí lidé a bývalí podporovatelé. Časopis Reflex je oslovil a zeptal se, co říkají na to, že současný premiér sestavil vládu s podporou komunistické strany. Kompletní anketu najdete v novém Reflexu, na webu teď přinášíme silné prohlášení podnikatelky a někdejší členky a poslankyně ANO Kristýny Zelienkové.

Věřila jsem slovům Andreje Babiše, stejně jako mu dnes věří 30 procent jeho voličů. Jako podnikatelce mi vadilo, jak na mě na každém kroku vykukuje korupce, jak nemá v naší zemi čestná konkurence šanci, jak se rozdávají trafiky a jak na cinknutých státních zakázkách úředníci napojení na politické strany – potažmo na kmotry – vydělávají milióny.

Jeho sliby byly balzámem na uši podnikatele, který se nechtěl stát součástí politických intrik a rozdávat obálky jako za starých dobrých komunistických časů. Tak jsem mu uvěřila. Že je motivován hlavně touhou po moci a po penězích, mi docházelo postupně.

Babiš neváhal ohrozit vlastní rodinu

Dnes vím, že pro svůj osobní prospěch udělá cokoli. Zírala jsem, jak mistrně dokázal využívat kličky v zákonech, aby vybudoval vlastní impérium. Dokonce svým podvodným jednáním neváhal ohrozit vlastní rodinu. Bylo mi jasné, že se spojí s čertem ďáblem – je to muž bez jakéhokoli politického přesvědčení, bez ideologie, pokud za ni nepokládáme hromadění peněz a koncentraci moci ve svých rukou. On neumí prohrávat.

To, co vidíme, je pouze začátek. Teď se bude inspirovat na Východě, aby svou moc upevnil a rozvinul. Bude se snažit ovládnout další instituce i Senát a začne měnit Ústavu. Už teď se dohodl s oligarchy na spolupráci. Kdo by se mu protivil, riskuje, že na něj zaklekne Finanční správa. Je to Putinův model – navenek se to bude tvářit jako demokracie, ale všechno bude řídit jeden člověk. Nechci se rozhodně podílet na rozkladu demokracie.

Kompletní anketu mezi podporovateli strany ANO a jejích kandidátů, kterou připravila Jana Bendová, společně s tématem „Vláda velkého kšeftu“ od Bohumila Pečinky a Petra Sokola najdete v novém Reflexu.

Reflex 29/2018Reflex 29/2018|Archív