Andrej Babiš se v únoru 2016 pochlubil fotkou s Emmanuelem Macronem

Andrej Babiš se v únoru 2016 pochlubil fotkou s Emmanuelem Macronem Zdroj: Facebook / A. Babiš

Diskuse o Pochem byla nesmyslná, českou zahraniční politiku dnes i tak řídí Babiš

Všimli jste si, že naši zahraniční politiku od 6. prosince minulého roku, kdy byl jmenován premiérem, řídí Andrej Babiš? Ministr Martin Stropnický není vidět, protože předseda vlády českou diplomacii ovládl a před světem i domácí veřejností tím chce kromě jiného dokumentovat, že „nějaké“ stíhání v kauze Čapí hnízdo je malicherné. On přece řeší ty největší problémy světa, například migraci. Za této situace byla poněkud nesmyslná i válka o Miroslava Pocheho, který se chtěl stát šéfem diplomacie.

Andrej Babiš si velmi dobře uvědomil, že pokud bude vystupovat razantně v zahraničněpolitických záležitostech, může to překrýt i některé domácí věci. A funguje to naprosto spolehlivě. Na rozdíl od svého předchůdce Bohuslava Sobotky umí cizí jazyky, jakákoli diskuse se zahraničními politiky proto pro něj není problém. Když se navíc podíváte na frekvenci jeho cest do zahraničí, tak zřejmě jich bude jenom letos víc, než stihne prezident Miloš Zeman za celé své pětileté funkční období.

Babišova neobvyklá aktivita na poli zahraniční politiky totiž s Milošem Zemanem úzce souvisí. Je zřejmé, že prezident kvůli svému zdravotnímu stavu není schopen některé činnosti na poli diplomacie vykonávat. Cestovat bude proto méně. Kvůli svým postojům není také v některých zemích vítanou osobou. Nezodpovědně se rovněž zapletl do podpory čínské firmy CEFC, kterou provázejí velká podezření a má obrovské finanční potíže. Ani od toho se nedokázal Zeman včas odstřihnout.

 

Většinu mezer, které prezident Zeman v tomto případě vytvořil, nezaplnilo, jak by se dalo očekávat, české ministerstvo zahraničí, ale Andrej Babiš. Osobně. Ministr Stropnický mu v tom ustoupil, kde se dalo. Premiér se ovšem (to mu poradil někdo dobře) drží zpátky v případě Ruska nebo Číny, zatím si „okupoval“ hlavně Evropu a migraci.

Babiš v tom hodlá zcela jistě pokračovat i dál, protože jeho zduřelému egu lahodí, že se může pohybovat ve světě vlivných a známých světových osobností. Premiér musel proto s mimořádným potěšením sledovat válku, která vypukla mezi Pražským hradem a ČSSD kvůli nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. Navíc když se přidala i KSČM a některé další strany.

Předseda vlády se prakticky celou dobu tvářil, že „kauza Poche“ se ho tolik netýká, že je to problém Zemana a předsedy ČSSD Hamáčka. Pak ale Andrej Babiš předvedl několik svých obvyklých piruet. Minulou sobotu v rozhovoru pro deník Právo tvrdil, že Pocheho do vlády nenavrhne. O několik dní později ale Pocheho jméno na jeho seznamu figurovalo, neboť ČSSD na tom trvala. Když se ale objevilo, že zatím by mohl rezort zahraničí i vnitra řídit na nějakou dobu sám Jan Hamáček, premiér to rychle uvítal. No jistě, jeho široké diplomatické pole tak zůstane nadále otevřené.

Andrej Babiš totiž nepotřebuje žádného silného ministra zahraničí, který by nedej bože produkoval i nějaké zajímavé názory. Ideálem byl pro něj naprosto nevýrazný Martin Stropnický. A ideální pro něj rovněž je, že tam nebude ani Poche.

Možná se premiér Babiš zhlédl v izraelském premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, který je už přes tři roky současně i ministrem zahraničí. To by se mu zcela jistě také líbilo. Je v tom jen malá překážka – ČSSD.