Asi nejvíc na šarlatánské pavědce doplatil McDonald...

Asi nejvíc na šarlatánské pavědce doplatil McDonald... Zdroj: Profimedia.cz

Film Super Size Me je podvod. Po hamburgerech se tloustne stejně jako po knedlíkách

Při své cestě za léčiteli a jejich podvody jsem narazil na zajímavou skutečnost: Úplně nejvíc ve věci pseudovědeckých manipulací zatím předvedl známý neomarxistický režisér Morgan Spurlock ve svém filmu Super Size Me.

„Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného, než co je na nabídce McDonald's, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše, co je v nabídce, alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu,“ říká oficiální text distributora filmu z roku 2004. Spurlock měsíc žral hamburgery a ztloustl o jedenáct kilo. Informace, že se po produktech McDonald's tloustne, se stala díky nesmírné popularitě filmu součástí všeobecné lidové moudrosti. A to tak, že z toho firma asi neměla moc radost.

Humbuk...

Uvádím jen tři případy z českého tisku, není jich zde třeba víc, ale je jich mnohem víc. Článků, které kritizují McDonalds, i žalob na firmu od zákazníků, kteří u nich žrali, až ztloustli.

– Leden 2005 – Hospodářské noviny: Mladí lidé obviňují McDonald's, že společnost zatajovala informace o škodlivosti tučných jídel, jako jsou Chicken McNuggets, a způsobila jim tím obezitu a další zdravotní potíže.

– Listopad 2010 – Aktuálně.cz: Konec hraček k jídlu? Happy Meal je zlo, děti tloustnou. San Francisko zakázalo řetězcům s rychlým občerstvením, aby k dětským jídlům přidávaly hračky. „Zákaz nabourá spojení mezi nezdravým stravováním a odměnou,“ citoval jednoho z iniciátorů deník Daily Telegraph.

– Duben 2014 – Děti a média: Že taková strava není zdravá a organismu prospěšná, je zřejmé – a tomu, nakolik je nezdravá a jaké může mít dopady na lidské zdraví, pokud je konzumována v nadměrné míře, se věnuje právě film Super Size Me.

Humbuk trval minimálně deset let a to, že se po hamburgerech tloustne, ví dnes každý absolvent Vysoké školy života. A po těch od McDonald's se tloustne samozřejmě nejvíc.

Blbec, nebo zlý člověk?

Léčím se ze závislosti na Xanaxu, který tlumí pocit hladu. Jsem stále na substituci, ale už jsem tak na jedné třetině až jedné pětině ekvivalentu dávky Xanaxu, které jsem užíval, a adiktologové to hodnotí jako velmi úspěšný pokrok. Vedlejším efektem se stalo, že od půlky února žeru jako prokopnutej a hlavně ve fastfoodu. Jednou denně, v poledne, se pořádně najím. Obvykle si dám Big Mac v mekáči nebo zinger menu v KFC. Snídám dvě kafe, večeřím půllitrovej jogurt, čtvrt kila měkkého tvarohu s medem a někdy i tatranku.

Dříve jsem jedl v podstatě to samé, ale vynechával jsem ten oběd ve fastfoodu. A neztloustl jsem za ty tři měsíce, naopak. Jak neberu Xanax, tak mi to líp myslí, víc myslím a mozek spotřebuje opravdu hodně energie. A tak jsem za ty tři měsíce, co žeru v mekáči, ve kterém se tloustne, zhubl asi o tři kila. Stál jsem teď u pultu, odpovídal na pátou obligátní otázku „a nedáte si ještě...“ a popáté jsem řekl, že nedám. Při čtvrté otázce (slyšel jsem ji asi posté, při každé jiné návštěvě mekáče) – tuším na taštičky – mi došlo, že film Super Size Me je sprostý a manipulativní podvod, nebo naprostý idiotismus. Který přesto na nejméně deset let těžce a zcela neoprávněně poškodil firmu McDonald's.

Podvod od začátku

Už na samém počátku toho „ověřovacího experimentu“ Super Size Me byl totiž evidentní a jasný nesmysl. Ne bias, kognitivní zkreslení. Něco horšího. Buď úplná blbost, nebo záměrná manipulace. V pravidlech bylo, že si pan režisér „musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván“. A mně najednou došlo, že mně v mekáči i v KFC nabízejí navíc nějaké jídlo pokaždé. A že kdybych si to všechno objednal, tak je toho taková hromada, že se z přežrání pozvracím.

Pro jistotu jsem kontaktoval McDonald's a dozvěděl jsem se, že se tomu říká „doplňkový prodej“ a že je pracovní povinností zaměstnance na kase, aby návštěvníkovi nabídl ještě další a další jídlo či pití. Čehož si všichni, kdo tam jedli více než třikrát, všimli.

Jistě včetně pana režiséra, který chtěl dokázat, že se po fastfoodu tloustne. Tak si stanovil výše uvedené podmínky „experimentu“ a začal. Šel do mekáče, objednal si běžné menu a věděl, že padne nabídka „a nedáte si to v provedení XXL?“, kterou mu zaměstnanec firmy musí položit, protože je to jeho povinnost. Kývl a dostal dvojitou porci. Následně se přežral a jednou se do kamery i pozvracel, aby bylo líp vidět, jaký je ten McDonald's hnus. A takhle to dělal měsíc.

Ráno, v poledne a večer se, protože to byla podmínka experimentu, musel přijmout nabídku XXL porce, totálně přežral. A nezvýšil energetický výdej oproti stavu před experimentem, kdy jedl mnohem míň. Chodil při „pokusu“ pět tisíc kroků denně, tolik nachodí průměrný Američan. Za těch třicet dnů přibral jedenáct kilo. Následně z toho vyvodil, že za to může firma McDonald's, a zostudil ji v planetárním měřítku.

Skutečnost je taková, že pan režisér Spurlock jasně a překvapivě prokázal, že když se měsíc každý den ráno, v poledne a večer přežerete, tak ztloustnete. A podle veškerých poznatků medicíny založené na důkazech by za ten měsíc systematického přežírání přibral, i kdyby se přežíral v jiném fastfoodu, hospodě U hulváta anebo doma u ledničky potravinami nakoupenými v supermarketu. To, zda ztloustnete, totiž nezpůsobí, že jíte hamburgery, ale kolik do sebe nacpete kalorií.

Smutný konec...

Celý film Super Size Me „dokazoval“, že se po jídle v mekáči tloustne, ale ve skutečnosti to byla od samého počátku díky stanovené metodě „výzkumu“ jen sprostá a hloupá manipulace. Výsledek se však dostavil – pan režisér celosvětově proslul a zná jej každá feministka, anarchistka a veganka na celé planetě. Mrzí mě ale, že se nedozvíme pointu. Nadnárodní korporace jako McDonald's nesdělují novinářům firemní účetnictví. A tak se nikdy nedozvím, jestli ten od začátku zmanipulovaný a lživý „pokus“ stál firmu jednotky, desítky nebo stovky milionů dolarů.