Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy

Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy Zdroj: Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Povede Babiš i boj proti Babišovi?

Otázka je na místě, Babiš vede teď boj proti Ondráčkovi, kterého tam sám dosadil. Protože odpor proti mlátičce, dodnes arogantní, je tuze silný a z Ondráčka nic pro ANO nekouká, zas ho sesadí, ať si tam komunisti strčí nějakého strejce. Komunisti vyhrožují, že mu neumožní vládu, ale pletou se: Babiš jim dá jiné šidítko, oni srazí paty, protože moc není u nich, je u Babiše. A z té chtějí kus, který jim Babiš slíbí a nedá, sám jí nebude mít nikdy dost.

Všichni tu scénku znáte: z banky vyběhne zločinec, za ním hejno strážníků i lidí. Zločinec se jim postaví do čela, vede pronásledování, na křižovatce vykřikne „bandita zahnul vlevo“ a nechá pronásledovatele dál běžet doleva a do ztracena. Sám pak zahne doprava.

Dobře tu scénku znal J. V. Stalin. Obvykle vedl vyšetřování činů, které sám spáchal. Činy vyšetřil, nachomejtnuté nevinné nechal popravit a jelo se dál, pane Filipe. A nejnověji se i slovenská vláda, která by měla být pořádně vyšetřená, o tuto taktiku vedoucího vyšetřovatele pokouší.

Pan Babiš má taktiku pachatele jako vedoucího pronásledovatelů dávno dobře prostudovanou. Od StB se poučil, ti vyšetřovali mnoho činů, které sami narafičili, aby se nějaký důvěřivec k činu přilepil. Tak je Babiš v čele protikorupčního boje a pořád se sám, stíhaný dotační podvodník, nemůže chytit. Je v čele honičky na živnostenstvo, sám lepší mistr daňových úniků než kdejaký zkušený výčepní neplatič.

Boj proti Babišovi, agentovi StB a osobě stíhané pro podvod velkého formátu, postupně sílí, ale nikam zatím nevede, protože mu Babiš dosud nestojí v čele. Je třeba, aby se do čela bojovníků proti Babišovi rázně postavil. Ve vhodném okamžiku může pak jako kdysi, pane Filipe, vrah Stalin, dát směr antibabišovcům doprava a zahnout v klidu vzhůru doleva. Studujte, kluci a holky, grotesky, tam to všechno už je.