Kdo se stane předsedou ČSSD? Veřejnost nejvíce fandí Milanu Chovancovi, Jiřímu Zimolovi a Janu Hamáčkovi

Kdo se stane předsedou ČSSD? Veřejnost nejvíce fandí Milanu Chovancovi, Jiřímu Zimolovi a Janu Hamáčkovi Zdroj: archiv Blesk.cz / scom, arch

Cesta do hlubin voličovy duše: Kdo nic nedělá, tomu rostou preference?

Autor tohoto komentáře se hned na úvod přiznává, že trpí určitou „úchylkou“, rád sleduje výzkumy veřejného mínění, tedy jejich výsledky. S oblibou se dozvídá, kolik piva či mléka se průměrně vypije v Česku či v Zimbabwe za rok a co si o tom myslíme anebo kolik kondomů spotřebuje průměrný Středočech za noc či za měsíc a co si o tom myslí Středočešky. Nicméně úplně nejradši má výzkumy ohledně volebních preferencí.

Připomeňme si výsledky posledního serióznějšího průzkumu, a to z dílny Centra pro výzkum veřejného mínění, které patří v rámci oboru k těm nejrespektovanějším subjektům.

Králem voleb by se opět stalo hnutí ANO legendárního miliardáře Andreje Babiše, jež by údajně získalo 30,5 procenta. Pozor, „oranžoví“ by získali zhruba 12,5 procenta hlasů a obdobně by asi dopadli i svérázní Bartošovi piráti. Na bramborovou volební medaili by si sáhla Fialova, či spíše možná Klause mladšího Občanská demokratická strana.

Českomoravští komunisté si drží svých osm procent. Zajímavý je i pokles Okamurovy SPD na relativně hubených sedm a půl procenta. Kdysi mocní a dlouhá léta vládní lidovci by se měli spokojit s pěti procenty hlasů, a tedy se třást hrůzou, zda vůbec překročí povinnou pětiprocentní hranici. Bůh jim pomáhej.

Zelení na palubě pirátů

Nespokojení čtenáři (nejen) z pomyslné pražské/brněnské/olomoucké… kavárny již určitě mlátí pěstí či iPadem do kavárenského stolku a halekají: – a co naše topka, jak se jí vede? O té se nezmíníte? Máme alespoň devět procent, jak naznačuje název naší konzervativně liberální partaje? Inu, dle citovaného výzkumu by se TOP 09 do dolní české sněmovny vůbec nedostala, Kalouskova, pardon, Pospíšilova strana se motá okolo čtyř procent. A dnes parlamentní STAN dokonce atakují jenom tři procenty. 

Víte, jak poznáte voliče či voličku zelených? Během dvou minut vám to rád(a) sdělí, i když se na to ani neptáte. Zelení aktuálně dosahují okolo 1,5 procenta, co naplat, většina jejich voličů již dávno brázdí politické moře na palubě pirátů. 

Zklamaná musí být i „slušovická kavárna“ – SPO (dříve zemanovci, satirik by řekl Zemanovy ovce) nedosahuje ani půl procenta. Mám důvodné podezření, že ani jejich superstar, docent František Čuba, by nyní již neobhájila senátorský mandát. Exzemanovce by snad mohl zachránit jen Jiří Kajínek, který se na podzim chlubil, že volil právě SPO.

Kdo nic nedělá...

Ale již vážněji, na předvolebních průzkumech mne fascinuje předpokládaný výsledek exvládní ČSSD. Sociální demokracie teď nic (alespoň navenek) nedělá! Není o ní slyšet nic pozitivního, vlastně o ní není slyšet skoro nic. 

Zmítá se de facto v personálních zmatcích, ani studentkám politologie, natož prosté veřejnosti není jasné, kdo je nyní jejich předsedou. Nicméně preference „oranžových“ jdou raketově nahoru! Skoro o 100 procent — ze 7,27 (tolik získali v posledních volbách) na krásných 12,5 procentního bodu.

Ano, politika nemá logiku a voliči jsou hodně nevyzpytatelní. Kterak správně prý říkaly již prvorepublikové sociálně demokratické ženy, kdo nic nedělá, nic nezkazí. A pak, že nicnedělání v opozici nepřináší růže, a to zdaleka neplatí jen pro „stranu růže“. 

autor je právník a publicista