Muslimka

Muslimka Zdroj: profimedia.cz

Autocenzura už je jak za normalizace

Seděl jsem u počítače po návratu z reportáže o burkini v čestlickém akvaparku, a najednou jsem se přistihl při myšlence, kterou bych si rozhodně nedovolil napsat na papír. Zdá se, že jsme čtvrt století po revoluci prohráli v kartách svobodu slova.

Vyrostl jsem v režimu, kde nebyla svoboda slova. Bylo naprosto nepředstavitelné a nepřijatelné, aby někdo napsal (ne do článku proboha, to se nesmělo, ale třeba jenom křídou na zeď) větu „S**ou mě komunisti a měli by táhnout do Moskvy.“ Nesnáším, když tento režim - český pokus o tržní demokracii - někdo srovnává s komunismem, s obdobím totality a nesvobody. Ale při přemýšlení o Čestlicích a cause burkini jsem najednou narazil na moment, kdy to opravdu jako za bolševika bylo.

 

Upozorňuji - nevolám po absolutní svobodě slova. Není svobodou slova vybízet k násilí, a je naprosto správně, že je trestné hulákat či psát, že nějaké etnikum patří do plynu. Výzvy k násilí - a je celkem jedno, zda jsou psané, vysílané nebo jen hulákané na nějaké demonstraci - nesmíme tolerovat, protože právě jimi začínají pogromy. Svoboda vyjadřovat svou nespokojenost s nějakou ideologií je ale nedílnou součásti svobody slova, a měla by být nedotknutelná.

Za bolševika by věta o tom, že někoho štvou komunisté a že by měli sypat do Moskvy, stála existenci. Za takovou větu se vyhazovalo ze škol i z práce, za takovou větu zcela reálně hrozil soud a trest, často i vězení. Přitom nešlo o výzvu k násilí, ale o sice sprostou, ale přesto naprosto legitimní kritiku ideologie a jejích stoupenců, která by měla být v demokratické společnosti zcela samozřejmě povolená - i s tou sprosťárnou. Ale mě najednou vytanula na mysli věta, která také nevybízí k násilí, která neposílá nikoho do plynu, ale která by napsaná na Facebook mohla přinést svému autorovi stejný postih, jako mohla přinést ta věta o komunistech za socialismu.

 

A nyní povinná úlitba, kterou jen potvrzuji svůj strach tu větu napsat. Prohlašuji, že bych nikdy tuto větu nenapsal, kdybych ji neuváděl jako příklad v tomto textu. S myšlenkou, kterou věta vyjadřuje, se neztotožňuji a protestuji proti ní. Uvádím jí pouze jako příklad novodobé autocenzury a nevyzývám k tomu, aby se podle toho vysloveného názoru něco měnilo v realitě. A teď ta věta: „S**ou mne muslimové a měli by táhnout do Mekky!“ Přiznávám, že bych si nikdy nedovolil ze strachu před perzekucí něco takového někam napsat, a že podle mých novinářských zkušeností mohlo napsání podobné věty u mnoha lidí vést k ostrakizaci autora, mohla by ho stát místo, a možná by ho dovedla až před soud. Takže tu větu samozřejmě nikdo nikdy nenapíše, protože komu by se chtělo sedět za pysk - a zvlášť v demokratické zemi s ústavně zaručenou svobodou slova, že! Takže mi nezbývá než konstatovat, že jsme se s politickou korektností dopracovali ke stejné autocenzuře, jaká existovala za totality.