Na Peltově tváři se podepsal více než dvoudenní boj.

Na Peltově tváři se podepsal více než dvoudenní boj. Zdroj: Foto Aha! – Mária Rušinová

Pelta na vazbě: Stop státním dotacím do sportu!

Je třeba už na plnou hubu říct, že sportovní svět je prorostlý korupcí jak sicilská mafie, že když je tělesný pohyb institucionalizován, tak okamžitě jde jen o prachy, a že řadový občan tohoto státu nemá nejmenší povinnost do toho soukolí amorálnosti a zlodějiny přispívat z daní.

Jsem nesportovec. Ne antisportovec - pokud se někdo věnuje sportu či jeho sledování mimo mé bezprostřední blízkosti, je mi úplně lhostejný. Nemám proti sportu - aktivnímu či pasivnímu - nic osobního. Realita mne však dovedla k tomu, že chápu sportovní instituce stejně negativně jako lidskoprávní nevládky.

Co vlastně o sportu vím? Jen to z běžných nesportovních medií, ale ne z jejich sportovních stránek - ty nečtu. Takže když zalovím ve své paměti, vylovím jen pár historek o dění ve sportovních institucích České republiky. Milé je, že sport se nestal problémovým odvětvím až po revoluci. Nejprve si v paměti totiž vybavuji, někdy těsně po revoluci, vlnu informací o tom, že za bolševika se řadě našich vrcholových sportovců mohlo směle říkat bobuláři. Že se za bolševika do našich vrcholových borců hrnul doping lopatou. To je asi nejstarší informace o sportovním dění, kterou v hlavě vylovím. A už ten pvní dotyk se světem sportu je dotykem s mravním marasmem.

Mnohem jasnější kontury pak má vcelku nedávná a zatím nejlegračnější sportovní událost České republiky, to jest skandál Ivánku, kamaráde... Zásadní sportovní událost - zveřejněni odposlechů vrcholových fotbalových bafuňářů, ve kterých si domlouvali, který zápas jak dopadne, a za kolik. Aféra byla tak populární, že na jejím půdorysu vznikla úspěšná divadelní hra, a dokonce obohatila český jazyk. Úsloví „kapříci připlavali“ se užívá jako standardní synonymum výroku „mám pro tebe ty peníze“. Takže i můj druhý životní sportovní zážitek byl zážitek čirého hnusu a odporu. Sportovní bafuňáři plně v rámci ducha fair play kupčili s výsledky sportovních klání.

Třetí událostí ze světa sportu, kterou si vybavím, byla takzvaná Křetínského taška - to jest nějaké dokumenty, které přebral pan Pelta od majitele fotbalové Sparty pana Křetínského, Pelta o nich mluvil v televizi s výrazem tváře odpovídajícím aktuálně prasklému hemeroidu a lamentoval o korupci, až mi ho bylo líto. Přesto ze škandálu nakonec nic nebylo a vyšuměl.

No a konečně posledním dotykem světa sportu je zpráva, že výše zmíněný pan Pelta je ve vazbě kvůli čachrování s dotacemi do sportu. Jak ukazuje realita - ve sportovních institucích se krade a uplácí, až z toho sportovce bolí svaly. A já na ty jejich zdraví prospěšná šméčka nejsem ochoten přispívat z daní. Loni stát vyhodil do sportu skoro čtyři miliardy, letos do něj má nastrkat miliard šest. Takže volám: Zastavme to! Zrušme finanční podporu sportu, zrušme státní dotace na jeho rozvoj, protože praxe ukazuje, že jakékoliv peníze zaslané sportovním institucím budou vždy nenávratně rozkradeny.