Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: iVysilání

Zeman o velvyslanci Schapirovi: Lhavý stařík udělal mezinárodní malér

Bujná fantazie prezidenta Miloše Zemana zadělala na opravdu velkou mezinárodní ostudu. Na malér, který může naši již tak bezvýznamnou zemi vystavit globálnímu posměchu.

Miloš Zeman si vymyslel, že americký velvyslanec Schapiro nebyl na oslavách české státnosti 28. října na Pražském hradě. A hned za to pana velvyslance tvrdě a veřejně zkritizoval. Přitom Schapiro, jak dokazuje četná fotodokumentace, videodokumentace i svědectví jiných velvyslanců, však na Hradě skutečně na osmadvacátého října byl.

Teoreticky by bylo možné i jiné vysvětlení, než že Zeman vědomě lže. Třeba že pana Schapira pro jeho nevysokou postavu přehlédl, podobně jako podnikatel Kolibřík Janoušek neviděl tu Vietnamku. Případně - a to by mu věřil nejen celý národ, ale i široké zahraničí - že byl tak ožralej, že viděl jen tři metry daleko, a tak blízko u něj se skutečně Schapiro nemusel vyskytnout. Eventuálně by bylo možné zohlednit i variantu, že byl Zeman tak na šrot, že si Schapira - stejně jako celou oslavu - prostě nepamatuje. Že má normální okno.

Všechny tato lidsky přijatelná vysvětlení Zemanova trapného a lživého obvinění však padají pod stůl. Zemanův alter Ovčáček se totiž v den, kdy se prezidentova pomluva řešila v mediích, utweetl: „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to vyznamné posílení našich historicky pevných vztahů s USA.“ V narážce na vítězství Trumpa a očekávaný příchod nového amerického velvyslance z Trumpovy stáje si Zemanův mluvčí kopl do Schapira ještě jednou. Neslýchaná sprosťárna, diplomatický lapsus první kategorie, nepřijatelné vyřizování osobních animozit skrze prezidentskou funkci pana Zemana.

V našich poměrech už Zemanova lež nikoho z veřejnosti nepřekvapí. Ve světě diplomacie je to ale trochu jiné. Tak se výroky a postoji buduje kredit státníka - a jím reprezentované země. Takže nyní vážně hrozí, že Česká republika díky vybájenému Zemanovu útoku na Schapira získá pověst teritoria balkánských mravů, kde prezident oficiálně lže.

A neomluví se, ani když ho ze lži usvědčili úplně všichni, naopak: ústy svého mluvčího zaútočí ještě jednou. Identický postup, jaký Zeman volí v cause neexistujícího článku Hitler je gentleman. Postup, jakému se lidově říká „blbost s býčím čelem“. Postup, kterým může Zeman mezinárodně znemožnit celou naši republiku minimálně na dobu, co bude ve funkci, takže na jeden plus pět let. Nepochybuji, že bude zvolen i podruhé. Takže znemožní republiku na šest let dopředu. Fakt slušný!