Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí

Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
16
Fotogalerie

Dalajlama se ve světě potkává s kdekým, ale v Česku není některým politikům nejspíš dost dobrý

Tibetský dalajlama navštívil Českou republiku a celkem dle očekávání nedošlo k žádnému, ani soukromému setkání s některým z vrcholných českých politiků. Ignoroval ho také český primas kardinál Dominik Duka, ačkoliv veřejné setkání s dalajlamou se odehrálo pár metrů od Arcibiskupského paláce.

Dalajlama nemá žádnou oficiální politickou funkci. I kdyby ji měl, bylo by to pro něj spíš přitěžující okolností. Je to ale světově uznávaná postava, koneckonců dostal Nobelovu cenu, a kdo chce, může se s ním setkat soukromě. Pokud se mu do toho nechce, tak spíše s ohledem na možné (tedy jisté) pobouření čínského vedení. Pak záleží na osobním postoji dotyčného, tedy jeho ochotě nějaké ty výčitky z Pekingu riskovat.

To stálé opakování mantry o separatismu, ačkoliv dalajlama patří v tibetských záležitostech k těm umírněným a nezávislost Tibetu nepožaduje, už je poněkud trapné. Nemůže tomu věřit ani čínské vedení samotné. Spíše to budí dojem obav z toho, jak by to za otevřenějších poměrů vypadalo, kdyby se začalo mluvit o čínských zločinech v době kvetoucího maoismu.

Přesto se řada veřejných osobností s dalajlamou setkávala a na Peking při tom nebraly velký ohled.

Dalajlama se například setkal už v roce 1973 s papežem Pavlem VI. ve Vatikánu. Také s Janem Pavlem II. v letech 1980, 1982, 1986, 1988, 1990 a 2003. Papežové sice v Číně nemají žádný ekonomický zájem, ale riskují tím perzekuce vlastních lidí, tedy čínských katolíků, jež Peking pronásleduje.

V roce 1990 se dalajlama setkal s delegací židovských učitelů v Dharamsale a od té doby navštívil třikrát Izrael a v roce 2006 se setkal s vrchním izraelským rabínem. Soukromě ho přijal v roce 2006 papež Benedikt XVI. Je tu i dlouhý seznam dalších náboženských činitelů, kteří se dalajlamy nebáli, respektive být s ním nějak spojeni aspoň na fotografii: anglikánský arcibiskup z Canterbury Robert Runcie, Gordon B. Hinckley, který byl prezidentem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormonů), stejně jako s představiteli pravoslavné církve, muslimy, hinduisty, sikhy.

Sledovanější jsou ale setkání s politiky. V roce 1997 dalajlama vykonal návštěvu Tchaj-wanu, kde byl přivítán jako hlava státu. Při své návštěvě tamtéž v dubnu 2001 se setkal s tchajwanským prezidentem a byl obviněn Pekingem z používání buddhismu jako „zástěrky“ pro rozdělení Číny. Nevoli vyvolala také jeho návštěva na Tchaj-wanu v roce 2009.

Americký prezident Bill Clinton přijal dalajlamu v roce 1998. Tibetský vůdce dostal v roce 2007 zlatou medaili Kongresu z rukou prezidenta George W. Bushe a za přítomnosti předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a tehdejšího předsedy Senátu Roberta Byrda.

Kanadský premiér Stephen Harper si vysloužil nelibost čínské vlády po přijetí dalajlamy v letech 2007 a 2012.

Často jde o setkání neoficiální, která trvají deset nebo dvacet minut, ale státníci neberou ohled na to, že i tohle Číňany rozčilí. Reagují pak někdy protiakcemi. Když dalajlamu přijal v roce 2008 francouzský prezident Sarkozy, zrušil Peking plánovanou schůzku mezi Evropskou unií a Čínou.

Firma Apple pobouřila čínskou vládu tím, že použila fotografii dalajlamy v sérii reklam, kde se objevil také Muhammad Ali, Gándhí a Picasso.

Při dalajlamově cestě do Londýna v roce 2012 a jeho setkání s premiérem Davidem Cameronem a vicepremiérem Nickem Cleggem reagovala Čína prohlášením, že to bude mít „vážné důsledky“, protože setkání „vážně porušilo vnitřní záležitosti Číny, podkopalo čínské základní zájmy a zranilo city čínského lidu“. Ty nesporně zranila svou schůzkou i premiérka Angela Merkelová, takže Peking zrušil schůzku s německým ministrem spravedlnosti.

Celkem je však vidět, že přes velký pokřik zpoza Čínské zdi se celkem nic neděje. U nás ale vládne jiný duch. Kardinál Duka a nikdo další z církevních představitelů nepovažují dalajlamu za dost dobrého, aby stálo za to s ním být společně viděn. Tragikomické postavy s momentálním bydlištěm na Hradě není třeba zmiňovat a premiér Sobotka dělá mrtvého brouka, protože sociální demokracie žije v představách velkých obchodů s Čínou. Velké obchody jistě budou, jen sotva takové, jak se chlubil Miloš Zeman. Prospěch z toho jistě také bude, ale budou ho mít lidé jako Petr Kellner a Jaroslav Tvrdík.

Ať se každý setkává, s kým chce. Zemanovi a dalším třeba nezapáchá bratření s agenty KGB. Oni sami musí vědět, proč to dělají.