Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Další vtip z Hradu: Zeman by v Americe volil Trumpa, srovnal ho s Reaganem

Prezident Zeman se v rozhovoru se šéfredaktorem MF DNES Jaroslavem Pleslem poprvé výrazněji vyjádřil k prezidentským volbám ve Spojených státech. Nejdříve zkritizoval současného prezidenta Obamu, navázal skeptickým hodnocením zahraniční politiky Hillary Clintonové, která by podle něj jen pokračovala v Obamových neúspěších. Svou plnou podporu naopak vyjádřil překvapivému vítězi republikánských primárek, prostořekému Donaldu Trumpovi.

Toho Zeman srovnal se 40. prezidentem USA Ronaldem Reaganem, taktéž republikánem. Poukázal na fakt, že Reaganovi se oponenti před zvolením také vysmívali, že je jen hloupý herec: „A byl to jeden z největších amerických prezidentů,“ uvedl Zeman. „Kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa,“ dodal na adresu kandidáta, jenž nedávno zpochybnil povinnost Spojených států pomoci východoevropským státům NATO v případě napadení Ruskem.

Zeman se na Reaganovi tímto srovnáním dopustil dost zásadní manipulace s historickým kontextem i s vůbec nejzákladnějšími principy jeho politiky. Zatímco Donald Trump dráždí Ameriku podlézáním agresívnímu Putinovi, Ronald Reagan označil v osmdesátých letech Sovětský svaz za „říši zla“ a dodnes je svými konfrontačními postoji vůči SSSR proslulý. To Zeman samozřejmě dobře ví.

Když ale pasuje Trumpa do opozice současnému, pacifistickému stylu zahraniční politiky Baracka Obamy, přehlíží fakt, že s Trumpem by se USA světovým strážcem pořádku znovu rozhodně nestaly. Naopak by přistoupily k výraznému snížení nákladů na obranu, Trump by se pravděpodobně snažil americká vojska stáhnout z většiny misí na Blízkém východě.

Dalším zásadním rozdílem mezi bývalým a možným budoucím nejmocnějším mužem planety, který Zeman ignoruje, je politická angažovanost Reagana a Trumpa před prezidentskou kandidaturou. Ronald Reagan se stal čtrnáct let před příchodem do Bílého domu guvernérem státu Kalifornie, tuto funkci vykonával mezi roky 1967 a 1975. Ještě dlouho předtím vedl herecké odbory, tzv. Screen Actors Guild, jako zarytý antikomunista podporoval kandidatury prezidentů Eisenhowera a Nixona. To Trump podporoval postupně demokraty i republikány, sám stihl jednou kandidovat za Reformní stranu, v americkém prostředí marginální.

V této době, tedy v 50. a 60. letech, se Reagan rovněž intenzívně věnoval studiu americké historie a ekonomiky volného trhu. Oproti tomu Trump při vydávání egoistických publikací o svém úspěšném životě v byznysu hlubší ekonomické znalosti nepotřeboval, velkou část svého majetku zdědil, jeho další obchody byly, jak známo, často pochybné.

V době varovné rozpínavosti Putinova Ruska, připomínající časy studené války, působí srovnání putinovce Trumpa s Reaganem spíše úsměvně. Jedná se o další nechtěný prezidentský žert. Uvidíme, jak bude znít, pokud Trump volby vyhraje.