Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

Okem psychologa: Zeman asi přestal chlastat!

Dvakrát po sobě jsem shlédl záznam předvolební řeči pana prezidetna, a zjistil, že je Zeman úplně jiný něž po svém zvolení do funkce. O několik řádů přijatelnější. Změna povahy v jeho věku je vyloučena, ale považuji za velmi pravděpodobné, že se zásadně změnilo množství alkoholu, který za den vypije.

Všichni si vzpomínáme na image Zemana po jeho zvolení: Alkoholik zničený ethanolem s opakovanými excesy, u kterého je otázka, jestli vydrží do švestek. Celkem jednoznačně interpretovatené příznaky pokročilého a chronického abúzu alkoholu byly v novinách obden. Slavný pád v České televizi. Hnijící palec. Zázrak, že ke korunovačním klenotům nepřibyla šavle. Opakované zjevně nekontrolované změny mimiky při veřejných vystupováních - nejrůznějších fotek zachycujících prezidenta, jak na veřejnosti dělá strašnej ksicht, proběhlo sociálními sítěmi několik desítek. A pak - opakovaně - totální nepříhodnost mluveného projevu. Hospodské bonmoty v projevech prezidenta, který by měl zachovávat elementární důstojnost projevu, protože reprezentuje stát.

Nyní jsem zahléd kousek Zemanova předvolebního projevu, a zpozorněl jsem. Pak jsem si dvakrát - spíš než kvůli obsahu, ale formě prezidentova vystupování - ten záznam pustil a pozorně hodnotil. A jsem hluboce přesvědčen, že Zeman přestal chlastat. Že zcela zásadně snížil množství za den zkonzumovaného alkoholu, a pravděpodobně vynechává kořalku - která devastuje nejvíc.

„Jste blbeček, pane redaktore“

Především - očividně zmizela jeho alkoholická „otlemenost“, povolené svaly v obličeji (především tváře). Nyní má jeho obličej opět tonus, „drží pohropmadě“. Zmizely jeho grimasy a obracení očí v sloup. Nezmizel narcismus a arogance, ty pramení z povahy, ne z alkoholu - ale narcismus Zemanova předvolebního projevu byl zcela snesitelný a přijatelný, neříkal věci typu „jste blbeček, pane redaktore“ a podobné neadekvátní komunikační excesy, kterými dříve doslova sršel. Emotivita projevu - včetně výraziva - byla celkově tlumená, uvážlivá a přesvědčivá, nešlo o vytahování a urážení, jak jsme byli zvyklí z minulosti, a jaké mívají jako typický projev chroničtí abuséři ethanolu (rozuměj ožralové).



Je to pro novináře vlastně škoda, o Zemanových alkoholových excesech se psalo dobře. Ale přesto mi nezbývá než konstatovat, že podle viditelných a kýmkoliv dohledatelných projevů svého předvolebního pan prezident asi přestal chlastat.