Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

„Milionáři“ budou stávkovat. 21. září zavřou lékaři ordinace

A je tu další lékařská rebelie. Tentokrát se zavřou na jeden den, 21. září, ordinace praktických lékařů. Zdravotní ministr Němeček - jindy k lékařskému stavu tak vstřícný - se nyní tváří neoblomně. Prý to bude stávka milionářů, kteří vydírají před volbami.

Ministrův tvrdý postoj je zvláštní: nemocniční lékaři nevydírali, když měsíce tvrdě tlačili na zvýšení svých příjmů, ale praktičtí lékaři snažící se o totéž vydírají?!

Ani lékařští odboráři nejsou ke svým druhům v bílých pláštích vstřícní, naopak. Je zřejmé proč. Reprezentují nemocniční lékaře a ti praktičtí by jim ujedli ze zdravotního koláče. Praktici jsou navíc soukromníci a s nimi basu nedrží ani odborář, ani socialista.

A co je důvodem stávky? Praktici chtějí přimět vládu a pojišťovny k zvýšení příjmů svých ordinací. Ministr ovšem tvrdí, že „milionáři“ obvoďáci mají dost, měsíční příjem ordinací (na plat lékaře, sestry, na sociální a zdravotní odvody, atd.) je dvě stě tisíc. Praktici namítají, že tak růžové to není, ordinace mají jen kolem sto padesáti tisíc.

Tak či onak, praktici by museli být blázni, kdyby si v předvolební době neřekli o svůj díl koláče. Vláda přece přidává všem, na jejichž příjem má vliv. Nemocniční lékaři a sestry si už vymohli desetiprocentní růst mezd, který se má opakovat po tři roky.

Polepší si i učitelé a nepedagogičtí pracovníci škol. Stoupnou platy ve veřejných službách a správě, čili víc budou brát zaměstnanci ministerstev, dalších státních úřadů, České správy sociálního zabezpečení, zemědělské a potravinářské inspekce, akademie věd, ale i muzeí, galerií, knihoven, některých divadel… Není tedy sebemenší důvod, aby si v atmosféře takové vládní štědrosti neřekli další. Třeba i ti praktici-„milionáři“.