...

... Zdroj: Shutterstock.com

Jak přežít útok? Seznam doporučených zásob

Německá vláda doporučuje občanům nachystat si zásoby jídla a vody pro případ útoku, blackoutu či podobných radovánek. Pokud to Němci vidí tak zle, určitě nebude škodit, když se podobně připravíme i my.

 

Na jadernou apokalypsu, globální jaderný konflikt s nasazením strategických jaderných bomb, asi nemá smysl se připravovat. Až nastane, bude důležité jen jedno - dobře se dívat, protože podruhý už to člověk ani planeta neuvidí. Rusko - americký jaderný konflikt typu soudný den by znamenal konec a přežít jej by dokázaly některé sinice, ne lidstvo.

Evropa je však čím dál víc v ohrožení malým, nejaderným teroristickým útokem, který může být zaměřen na životně důležité cíle zajišťující běžný režim urbanizované Evropy. Příkladů na našem území můžeme zvolit několik - třeba otrávení vody v nádrži Želivka, která zásobuje Prahu. Stačí jedna špinavá bomba do nádrže, a Praha je na suchu. Stejně tak představitelný je útok na elektrickou rozvodnou síť, který vyřadí zásobování elektřinou. A k blackoutu - celostátnímu či dokonce celoevropskému výpadku elektřiny trvajícímu několik dní - se venkoncem můžeme dopracovat i bez teroristického útoku. Stačí nějaká opravdu velká havárie v energetické síti, a máme zhasnuto.

Právě pro podobné případy se nyní německá vláda rozhodla vypracovat - poprvé od studené války - plán civilní obrany pro obyvatele. A vyzvala občany, aby si vytvořili nouzové zásoby vody a jídla pro případ nouze. 

Považuji nápad německé vlády za výborný, opravdu se mohou v dnešní realitě zásoby na pár dní hodit, a tak přikládám seznam toho, co by měl mít jeden člověk nachystané, aby přečkal týden po blackoutu:

Voda: Na jeden den minimálně dva litry balené vody bez příchuti

Jídlo: Na jeden den jednu konzervu fazolí, jednu konzervu tuňáka, jedno balení sucharů, jedna tyčinka (nebo jiná sladkost s cukrem). Na týden jedna sedmidecová láhev kořalky, pro vařičem vybavené i káva, čaj a cukr.

Nezbytné potřeby: Na jeden den jednu svíčku, zapalovač nebo zápalky, baterka, radio na baterie, zásoba pravidelně užívaných léků na týden, pro kuřáky týdenní zásoby tabáku, nějaká hotovost pro případ možnosti nákupu. Pro náročné - malý benzinový nebo lihový vařič, zásoba paliva do něj.

Skladování: Umělohmotný hermeticky uzaviratelný sud nebo bandaska - měla by postačit pětadvacetilitrová

Obměna zásob: Nakupujeme celou dávku najednou s co nejdelší dobou expirace. Před jejím uplynutím (obvykle dva roky) zásoby obměnit za nové a ty staré sníst, nebo rozdat bezdomovcům.

Já vím, že vytváření krizových zásob zní fantasticky, utopicky a nepravděpodobně. Ale jsem optimista, tak věřím, že může být hodně zle.