Poněkud trapná módní přehlídka ze strany ANO

Poněkud trapná módní přehlídka ze strany ANO Zdroj: ČTK/Sosnovský Aleš

Boj o Babišovu elektronickou evidenci tržeb je stínovým divadlem bez obsahu

Nezdržuj Kalousku, Stop obstrukcím, Nechte nás makat – s těmito nápisy na tričku přišli dnes do sněmovny poslanci zvolení za hnutí ANO. Důvod? Vystoupení proti obstrukcím pravicové opozice, která brání přijetí elektronické evidence tržeb (EET).

S obstrukcemi je to jako s pivem, jak kdysi napsal Jaroslav Hašek, když s nimi člověk začne, neví, kdy skončit. Když se v minulém volebním období málem přivazovali poslanci ČSSD k radiátorům proti „antisociálním“ zákonům Miroslava Kalouska, netušili, že za pár let tentýž Kalousek bude hlubokým hlasem pronášet temná poselství o vlivu EET na české živnostnictvo. Paradox je v tom, že tyto hrozivé politické přestřelky jsou ve skutečnosti bojem na úplně špatném hrobě. Proč?

Elektronickou evidenci tržeb (EET) už nechtějí ani její tvůrci v čele s ministrem financí Babišem, jen to nejsou schopni říct nahlas, a tak se snaží dostihnout ozvěnu svých někdejších slov, na které by dnes nejraději zapomněli. A naopak opozice (ODS, TOP 09) svou pozorností k EET dává celé věci nepřiměřený význam.

Celá patálie s EET vznikla tak, že někdejší slovní bojovník proti korupci (Babiš) se přes noc dostal do vlády a hledal způsob, jak dostát svým volebním heslům o stovkách miliard, které zajistí do státního rozpočtu. Někdy tehdy ho potkal majitel cestovky Vítkovice Tours. Ten se mu zmínil o Chorvatsku, v němž platí obdoba EET, díky níž má stát kontrolu nad většinou prodaného zboží. Babiš si to mylně ztotožnil s vyšším výnosem daní a na EET vsadil.

První zvrat nastal ve chvíli, kdy si Babiš v červnu 2015 pozval svůj resortní protějšek z Chorvatska. Ten na veřejné přednášce konstatoval, že Chorvaté nezaváděli EET kvůli vyšším daňovým příjmům, ostatně ty se ani nedostavily, ale především, aby měli přehled o struktuře odbytu v zemi, kde jsou dodnes postátněné celé oblasti výroby a obchodu.

O něco optimističtější byl odhad českého ministerstva financí, mluvící o výnosech kolem šesti miliard. Dejme si to do srovnání s výrokem poslance Volného (ANO), který přesně před čtrnácti dny v Událostech a komentářích na ČT prohlásil, že EET vynese až sto miliard korun. Bohužel, všechna tato hausnumera může vyvrátit jen uvedení EET v život.

Česká opozice se mýlí v jedné věci. V odmítání elektronické evidence tržeb je český podnikatelský a živnostenský stav rozdělen, což vyplývá nejen z průzkumů Hospodářské komory. Osobně jsem zažil majitelku pražského bistra a spolumajitele jiné pražské restaurace, kteří tvrdili, že v hlavním městě je podle jakýchsi průzkumů navíc třicet procent provozoven, které po přísnějších kontrolách zaniknou. A oni? No přece budou na straně vítězů.

Nebudou, i když to dnes ještě neví. Ani to však není důvod „pokládat“ za EET život.

Stručně řečeno, celá patálie s EET by měla být uvedena v život čím dříve, tím lépe. Je to vlajková loď hnutí ANO i vlády, a ty po zavedení přestanou s nekonečnými výmluvami na projednávání této normy v parlamentu. Dlouhodobě ji opozice stejně nemůže blokovat a v mediálním hluku kolem obstrukcí úplně zaniká okolnost, že ministr financí už dvakrát odložil termín jejího zavedení. Ví proč.