Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Právo na svobodný přístup k WC!

Můj zážitek z centra Brna - ale určitě nebude jen můj a určitě ne jen z Brna - mě přivedl k tomu, jak za malých nákladů vylepšit prostředí v centrech všech větších měst. Jde o vybudování bezplatných WC pro bezdomovce a sociálně slabé obyvatele. Řekněte sami, páni radní, kam má jít (slušnější) člověk bez domova na toaletu?

Šel jsem centrem Brna a viděl strážníka Městské policie, jak napomíná močícího bezdomovce. Ten rezignovaně pravil: „A kam mám jako jít – domů?“  A strážník ještě rezignovaněji odpověděl – to není moje starost, ale zde močit nemůžete….

Kdyby šel bezdomovec jen čtyřikrát denně na placené městské WC po 10 korunách, tak je to cca 1200 měsíčně - jen za WC!!! Takový člověk z povahy věci nemůže jít na záchod v práci či doma, jako my šťastnější. Můžeme se pak divit znečišťování českých a moravských měst?

K čemu jsou pokuty za znečišťování veřejných prostranství, když je soudnému člověku jasné, že ji bezdomovec z povahy věci nemá z čeho zaplatit.

Myslím, že výše navržené vybudování bezplatných toalet, by bylo nejen projevem sociálního cítění hodným 21.století, a taky by celkově pomohlo městům v čistotě.

V některých zemích mohou bezdomovci prý chodit zdarma na WC na policii. Co třeba do časů vybudování městských WC, že by mohli potřební spoluobčané chodit zdarma na služebny Městské policie? Možná i nějaký grantový projekt z Evropské unie by se na to našel.

Vím, že by bylo ideální kdyby v Česku žádní bezdomovci nebyli. Nicméně to asi není v možné, avšak zabezpečit alespoň svobodný přístup k toaletám, by pro naše města (možná i za pomoci krajských samospráv) mohlo být důležitým a hlavně reálným cílem. Tím samozřejmě netvrdím, že v Česku nejsou jiné sociální problémy.

Jak výstižně říkal brněnský dramatik Milan Uhde – kdo něco chce, hledá způsob, kdo ne, hledá důvod.


Autor je právník a vysokoškolský učitel