Bývalá europoslankyně Zuzana Roithová v klipu z roku 2009

Bývalá europoslankyně Zuzana Roithová v klipu z roku 2009 Zdroj: Youtube/Zuzana Roithová

MAREK BRODSKÝ: „Prorocký“ předvolební klip o migraci doběhl exposlankyni Roithovou. Nevěřte zlomyslným lžím, říká

Vpravdě prorocký se ukázal být předvolební klip Zuzany Roithové (KDU-ČSL), kterým se před volbami do Europarlamentu v roce 2009 ucházela o přízeň voličů. V dílku s názvem „Lisabonská smlouva proti nelegální migraci — nenechte se strašit“celkem přesně popsala situaci, kdy Evropa vnucuje svou azylovou politiku středoevropským zemím proti jejich vůli. Bohužel tvrdila přesný opak – totiž že Lisabonská smlouva zaručuje, že něco takového nastat nemůže.

Roithová v klipu rozhodně vylučuje, že by se problém nelegální migrace řešil proti vůli některé členské země. V předvolebním zápalu nešetřila výroky, jako například „Nevěřte zlomyslným lžím, že k nám jižní země budou posílat azylanty“, nebo „Zaručuji vám, že to není o nás bez nás, ale o nás s námi“. „Společná azylová a přistěhovalecká politika nám umožní udržet migraci pod kontrolou,“ prorokovala v roce 2009 tehdejší europoslankyně Roithová.

Video placeholde
Předvolební klip europoslankyně Zuzany Roithové • Youtube/Zuzana Roithová

Samozřejmě, bývalá europoslankyně neměla křišťálovou kouli, aby věděla, co nastane za šest let. O to víc je ale zarážející, s jakou jistotou svá tvrzení prohlašovala. Jak například na začátku tohoto týdne vysvětloval europoslanec Luděk Niedermeier (TOP 09), o přerozdělení uprchlíků se rozhodovalo na základě směrnice, jež vznikla po válce na Balkáně, a tato směrnice jasně určovala, že rozhodnutí padne „kvalifikovanou“ většinou na jednání ministrů vnitra. Stejnou informaci si tehdejší europoslankyně (od roku 2004 do roku 2014) v roce 2009 mohla zjistit taky. Evidentně se tím neobtěžovala. To jí nebránilo v tom, aby o své erudici přesvědčovala voliče.

Klip exposlankyně Roithové ukazuje, jak určitá část našich europolitiků přebírá bez jakékoliv oponentury všechno, co jim z Bruselu přijde, a jako danou věc to předkládá veřejnosti. V podstatě jde o stejný myšlenkový postup, jako když jiná část politiků bez hlubší znalosti věci tvrdí, že vše, co z Bruselu přijde, je od ďábla.