Realitní makléřka Eliška Nosková

Realitní makléřka Eliška Nosková Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Tohle bude tvůj nájemník a ty o tom nerozhoduješ!

Soud nařídil realitce, které nepronajala byt Romce, aby se omluvila. Je úředně zpečetěno, že nesmíte rozhodovat o svém majetku. Budoucně se vztahy majitele a nájemníka zdela otočí.

Soud rozhodl ve známé cause, kdy provokatérka paní ombudsmanky Šabatové zkoušela pronajmout byt a byla odmítnuta s tím, že je Romka. Finanční odškodnění soud ženě nepřiznal, ale realitka se jí musí omluvit. Padl tak jeden z pilířů, na kterém zastupitelská demokracie stojí: Právo rozhodovat o svém majetku a nakládat s ním.

Nově je majitel nemovitosti postaven před nelehký úkol: Pokud bude pronajímat svou nemovitost, a zájemce bude Rom, který se majiteli nebude líbit, má majitel prostě smůlu. Pokud je zájemce smradlavý, nemá záruku dostatečného příjmu k placení nájemného a disponuje houfem vše ničících dětí, bude ho muset majitel stejně přijmout - tedy pokud ten smradlavec bude příslušníkem nějaké menšiny. Základní svoboda o rozhodování o svém vlastnictví je nahlodána pod záminkou politické korektnosti.

Tento stav je příznakem civilizační krize, kdy ztrácíme kontrolu nad naším světem a pokoušíme se brzdit a obracet jeho zákonitosti. Trest pro realitku, co odmítla pronajmout nemovitost Romce, je zásadní omezení vlastnického práva. Nyní se sice ví, že se nesmějí diskriminovat Romové, takže se každý majitel nemovitosti bude rozpakovat jim něco nepronajmout. Později se podle všeho ochrana rozšíří na další menšiny, a nakonec se celá realita obrátí naruby: O tom, co si kdo pronajme, bude rozhodovat zájemce. Majitel prostě bude muset vyhovět, jinak by se dopustil diskriminace.

Akce paní ombudsmanky a nynější soudní rozsudek ukazují, že se tato realita postavila na hlavu. Místo ochrany soukromého majetku se nařizuje lidem, co s tím svým soukromým majetkem smějí udělat. A to je první krok ke znárodňování...