Beseda s JXD na Colours

Beseda s JXD na Colours Zdroj: Eva Královcová

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč je Ostrava nejlepší?

Sedím ve (zpožděném) Pendolinu a namáhám mozek. Snažím se přijít na to, proč je má tradiční beseda na Colours vždycky nejlepší besedou roku. Byla i letos.

Objel jsem za život spoustu festivalů, ale pro Colours mám zvláštní slabost. Jejich atmosféra je neopakovatelná, a stejně neopakovatelné a perfektní bývá atmosféra na mých festivalových besedách. Už léta se snažím přijít na to, jak to Ostraváci dělají. Ale za léta mých Colours besed se ani jednou neobjevil agresivní prudič, ani jednou jsme za ty roky jsme nemuseli nikoho vyvádět nebo tišit. Lidi letos byli - jako na Colours obvykle - naprosto skvělí a beseda mě bavila jako každý rok.

Proč na tomhle festivalu nejsou prudiči? Je to jenom hypotéza, ale přijde mi vcelku nosná: S Colours se identifikovala většina místních, jsou na fesťák hrdí a chápou ho jako vizitku celého města. A tak z té hrdosti a radosti, že se i letos fesťák daří včetně počasí, vzniká kolektivní pozitivní naladění. A na průběhu besedy to bylo fakt poznat. Takže jako každoročně a po ostravsku kratce: Diky, Ostravaci!