Řecký parlament za vydatné podpory opozice a v podmínkách rozkolu vládní koalice a samotné Koalice radikální levice (SYRIZA) v noci odhlasoval změny v daních a penzích, jež po Řecku chtějí zástupci věřitelských států.

Řecký parlament za vydatné podpory opozice a v podmínkách rozkolu vládní koalice a samotné Koalice radikální levice (SYRIZA) v noci odhlasoval změny v daních a penzích, jež po Řecku chtějí zástupci věřitelských států. Zdroj: ČTK

MIROSLAV CVRČEK: Tři důležité nesmysly a chyby záchrany, které ještě přijdou Řecko draho

Řecký parlament za vydatné podpory opozice a v podmínkách rozkolu vládní koalice a samotné Koalice radikální levice (SYRIZA) v noci odhlasoval změny v daních a penzích, jež po Řecku chtějí zástupci věřitelských států. 

Hlasování se konalo za protestů a stávek, do deváté hodiny ranní například bylo zavřené metro. Horší ale je, že se možná opět hlasuje zbytečně a že se od záchrany očekává nesplnitelné. Co jsou tři největší chyby a nesmysly?

1. Ministr financí Euklidis Cakolotos v parlamentu řekl, že Řecko díky schváleným opatřením zůstane v eurozóně a do Řecka se vrátí investice.

Jenže mezi schválená opatření patří i zvýšení firemní daně z 26 na 29 procent. V rámci Unie patří taková sazba k vyšším. A proč by investoři riskovali zrovna Řecko za 29 %, když mohou jít třeba do Bulharska za 10 %? Navíc v rámci balíku byl schválen i přesun řady položek do nejvyšší sazby DPH (23 %) a ukončení řady výjimek pro nižší DPH na řeckých ostrovech.

2. Evropská komise chce pomoct řecké ekonomice tím, že mu usnadní přístup k dotacím z evropských fondů — země se k penězům dostane dřív. Podle komisařky pro regionální politiku Coriny Cretuové to umožní Řecku obnovit hospodářský růst.

Evropská komise se nemůže víc mýlit. Dotace mají výrazný podíl na rozvrácení řecké ekonomiky. Za prvé spoluúčast na dotovaných projektech pomohla zvýšit řecké zadlužení. Za druhé se dotace, zejména pak v zemědělství, podílely na úpadku produktivity Řecka. Za třetí Řecko dostávalo poměrně vysoké množství dotací, což obecně zvyšovalo tlak na růst mezd a cen vůbec, což je jeden z hlavních problémů řecké ekonomiky dneška. Dotace ničí zdraví ekonomiky a právě Řekové by to měli vědět nejlépe.

3. Řecko odhlasovalo první část opatření, v parlamentech některých dalších zemí se o víkendové dohodě bude hlasovat v nejbližší době (v Německu v pátek).

Ovšem zatímco všichni vesele hlasují, Mezinárodní měnový fond (MMF) varuje, že dojednaná výše pomoci není dostatečná, Řecku se budou muset odsunout splátky o 30 let, a dokonce, že samotný MMF se na záchraně nebude moci podílet, pokud Řecku nebude snížena dluhová zátěž, což většina eurozóny odmítá. Hlasování v řeckém parlamentu tak možná bude stejně zbytečné jako nedávné referendum.