Je vám líto squatterů z Cibulky?

Je vám líto squatterů z Cibulky? Zdroj: ČTK

Je vám líto squatterů z Cibulky? Ať není, nemají úctu k soukromému vlastnictví ani k sousedům

Policie v úterý zasáhla na základě trestního oznámení majitele proti squatterům, kteří neoprávněně obývali usedlost Cibulka v pražských Košířích. Sousedi, kteří to pozorovali za oknem, byli rádi.

Policie ve středu v devět hodin ráno vyzvala megafonem obyvatele usedlosti Cibulka, aby ji do 9.45 opustili. Nakonec museli policisté několik squatterů vyvést za použití donucovacích prostředků.

Kdo se zastává squatterů s tím, že mají právo osídlit neobývané budovy, za prvé nerespektuje, že majitel je stále majitel a budova je jeho majetkem, a za druhé nemyslí na sousedy.

Squatteři argumentují, že když se majitel o nemovitost nestará a nevyužívá ji, mají právo ji obsadit a mít v ní „komunitní centrum“. Na plakátech říkají, že „vlastnictví není posvátná kráva“, a žádají zámeček Cibulka „vyvlastnit v zájmu kultury“. Na to ale ať zapomenou. Ať si dělají komunitní centra v nemovitostech, které jsou jejich. Squatteři z Cibulky jsou často mladí lidé schopní práce a jistě si mohou pronajmout nebo koupit mnoho pobořených nemovitostí a tam nerušeně žít.

Vlastnictví a právo na život jsou základní lidská práva, z nichž vycházejí všechna ostatní práva. Neúcta k vlastnictví a zabavování majetku byly průvodními znaky nacistického i komunistického režimu. Abychom zachovali svobodu a liberální demokracii, je zkrátka nutné vlastnictví respektovat.

Podle České televize zahájil majitel v pondělí opravy zchátralého zámečku a squatteři nechtěli budovu opustit, ani když jim nabízel odvoz osobních věcí a náhradní nemovitost. Z usedlosti prý chce vybudovat domov pro seniory.

Největším guruem a zastáncem squatterů je pražský zelený – uvnitř rudý – zastupitel Matěj Stropnický, syn prominentního politika. Když je Stropnický se squattery tak solidární a přisuzuje jim právo obývat cizí majetek, neměl by si je nastěhovat k sobě domů?

Obyvatele okolních domů netěšilo potkávat opilé squattery v okolí školky ani je netěšila hlasitá hudba. Sousedy samozřejmě netěšilo ani to, že se usedlost rozpadala a majitel se o ni nestaral. Ale otázkou je, proč se o ni nestaral a jestli památkový zákon není příliš striktní. Mezi sousedy na Cibulce se proslýchalo, že majitel squattery nechával v usedlosti doufaje, že ji tak jednoho dne zničí požár a on bude moci budovu rekonstruovat více podle svého.

Cibulka je rozpadlá, ale nevyhořela. Zdá se, že majitel se snad o ni konečně začne starat. Snad se pro Cibulku a okolí blýská na lepší časy.