Noční vlci

Noční vlci Zdroj: ČTK

Noční vlci jsou v Česku. V Ostravě oslavují výročí osvobození města

Ruští motorkáři z kolony Noční vlci jsou prý v Česku - v Ostravě ve spolupráci s ruským konzulátem údajně připravují akce v rámci oslav 70. výročí osvobození města. Rozhlasové stanici Govorit Moskva to dnes řekl organizátor kolony Andrej Bobrovskij. Sám zůstal v Moskvě, protože nemá schengenská víza. Česká policie však zatím nemá informace, že by motorkáři byli na území České republiky.

"Zůstal jsem v Moskvě, protože mně zrušili víza, pro mě to už skončilo," řekl Bobrovskij ruskému rozhlasu. "Část našich účastníků je v Ostravě, protože tam s (ruským) konzulátem plánujeme akce na počest 70. výročí osvobození města," prohlásil. Kolona podle něj pokračuje po předem naplánované trase.

Cesta, která má vést přes Česko, Slovensko a Rakousko do Německa, vyvolává v zemích Evropské unie obavy a odpor. Ruští motorkáři, jejichž vůdce Alexandr Zaldostanov je na americkém sankčním seznamu, jsou často označováni na nacionalisty a násilníky, kteří se spoléhají na otevřeně deklarovanou podporu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ostrava výročí osvobození slaví dnes za účasti premiéra Bohuslava Sobotky. Mluvčí opavské radnice Roman Konečný dnes ČTK řekl, že ve středu dostal informaci o průjezdu dvou údajných "vlků" opavským regionem. Namířeno podle zpráv na Facebooku měli na ostravské oslavy k památníku v Hrabyni. "Policie v tuto chvíli nemá nemá informace, že by byli na území České republiky," řekl ČTK dnes kolem 12:30 mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Součástí dnešních ostravských oslav budou defilé vojáků a vojenské techniky ulicemi města nebo historická ukázka bojů u řeky Ostravice. Na Slezskoostravském hradě vznikne ležení tří armád - wehrmachtu, Rudé armády a 1. československého armádního sboru generála Ludvíka Svobody. Vše doplní kulturní program a završí ohňostroj.

Ostravsko-opavská operace se zapsala do historie druhé světové války jako jedna z největších vojenských akcí na území tehdejšího Československa. Od 10. března do 5. května 1945 při ní zahynulo na straně osvoboditelů na 24.000 vojáků. Počet mrtvých na německé straně se odhaduje na více než trojnásobek. Jen při osvobozování Ostravy padlo 1500 lidí.

Podle ruského bulvárního serveru LifeNews se části motocyklové kolony ruských Nočních vlků podařilo proniknout do Evropské unie přes Maďarsko. Zformovat kolonu prý chtějí v Bratislavě, a pak mají zamířit na dříve plánovanou trasu až do Berlína, kam hodlají dorazit 9. května. Slovensko případnému vjezdu motorkářů na své území bránit nebude.

"Naši bikeři oficiálně vjeli do Evropské unie, aniž by porušili zákon," řekl ruském serveru motorkář Alexej Galickij, který je údajně v Budapešti. "Shromaždištěm je Bratislava, odkud budeme v cestě pokračovat po plánované trase," prohlásil. Akce prý proběhne "bez ohledu na cokoli".

Jak se motorkáři do Maďarska dostali a kolik jich je, Galickij neuvedl. Mezi Maďarskem a Běloruskem, kam byli Noční vlci počátkem týdne od polské hranice vykázáni, leží Ukrajina, jejíž západní část není Rusku kvůli konfliktu na východě země přátelsky nakloněna.

Slovensko neplánuje bránit vstupu ruských motorkářů. "Pokud mají schengenská víza, tak je na slovenské území musíme vpustit," řekl dnes ČTK Petar Lazarov z tiskového odboru slovenského ministerstva vnitra. Dodal, že policie bude jízdu motorkářů monitorovat a pokud zaregistruje přestupky, bude jejich původce pokutovat. Detaily o dohledu policistů nad případným přejezdem skupiny Nočních vlků přes Slovensko Lazarov neuvedl.