Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

VILIAM BUCHERT: Má jet Zeman na oslavy do Moskvy? Ano, ale měl by odsoudit Rusko za Ukrajinu

Americký prezident Barack Obama, předseda Evropské rady Donald Tusk či britský premiér David Cameron odmítli pozvání na oslavy 70. výročí konce druhé světové války, které pořádá Vladimir Putin v Moskvě 9. května. Německá kancléřka Angela Merkelová to vyřešila šalamounsky – přijede o den později a položí s Putinem věnec u kremelské zdi. Miloš Zeman na rozdíl od jiných západních politiků do ruské metropole pojede.

Západní politici se odmítají setkat s Vladimirem Putinem a asistovat mu u oslav, protože zásadně nesouhlasí s okupací Krymu a hrubým ruským vměšováním do války na východě Ukrajiny. Jenže Zeman, který je proti sankcím uvaleným na Rusko a na Ukrajině ruské vojáky a zbraně „nevidí“, odůvodňuje cestu tím, že 140 tisíc sovětských vojáků zahynulo za druhé světové války při osvobozování Československa a zaslouží si naše pocty.

Prezident má pravdu. Vojáci Rudé armády obětovali své životy za mír v Evropě a máme na to myslet. Mnozí z nich byli skuteční hrdinové a podle toho k tomu přistupujme. Problém Zemana je ale někde zcela jinde.

Český prezident je zjevně proruský politik a jeho podpora Putina nabourává jednotu západních zemí. A nedělá to poprvé. Minulý rok v únoru jel (mnoho západních politiků také odmítlo účast) na olympiádu do ruské Soči. Poklábosil s Putinem a ten o měsíc později v klidu okupoval Krym. Zeman nepřímým způsobem legitimizoval agresora. A hodlá v tom pokračovat i v květnu.

Ruská tisková agentura (TASS) včera přinesla podrobnou zprávu o politicích, kteří se chystají 9. května na oslavy do Moskvy. Zatím podle Kremlu potvrdilo účast 20 představitelů různých zemí, což není na rozdíl od minulosti mnoho. Naopak, vypadá to na hlasité ignorování Ruska. Přijedou například severokorejský diktátor Kim Čong-un, vietnamský prezident Trương Tấn Sang, izraelská hlava státu Re'uven Rivlin a … Miloš Zeman.

Zeman by na oslavy do Moskvy jet měl, ale pouze tehdy, pokud by u toho učinil zásadní gesto. Je zcela v pořádku uctít naše osvoboditele za druhé světové války, ale měl by vydat i prohlášení, že Rusko se chová na Krymu a na východě Ukrajiny jako jasný agresor a Západ podobnému zlotřilému postupu hodlá čelit. Alespoň sankcemi. Pak by se snad ve světě přestalo psát o tom, že právě český prezident představuje „pátou kolonu“ Ruska ve světě. Což je nejenom nebezpečné, ale i ostudné.