Řádění fanoušků fotbalového týmu Feyenoord Rotterdam v Římě

Řádění fanoušků fotbalového týmu Feyenoord Rotterdam v Římě Zdroj: Profimedia.cz

Šílené řádění nizozemských rowdies v Římě bude mít důsledky pro další fotbalové zápasy

Krásy Říma se občas stávají obětí vandalské invaze ze zahraničí. Vystřídali se zde Vizigóti, němečtí landsknechti císaře Karla V. v roce 1527, vojáci francouzského císaře Napoleona III. a jiní. V nechvalně známém seznamu se ve čtvrtek překvapivě objevili Nizozemci.

Kolem 800 šílených rowdies, fanoušků fotbalového týmu Feyenoord Rotterdam, si vzalo na mušku náměstí, kde se nacházejí slavné Španělské schody a především barokní fontána Barcaccia, dílo slavného sochaře Berniniho. Kašnu nedávno za 200 tisíc euro restaurovala slavná zlatnická firma Gucci. Chuligáni si z ní ale udělali za odpadkový koš, WC a vše opentlili dělbuchem.

„Fontána byla poškozena na 110 místech, v některých místech je zničena nenávratně ,“ řekl k řádění fanoušků starosta města Ignazio Marino. „Je to barbarství, které jsme od příslušníků země považované za jednu z nejcivilizovanějších na světě, naprosto nečekali. Je to nepřípustná urážka naší kultury.“

To vše se navíc odehrálo za přítomnosti několika set italských policistů, kteří dlouho razantně nezasahovali a proto se šéf místní policie, římský prefekt Pecoraro i ministr vnitra Alfano dostali pod tvrdou palbu médií, veřejnosti a dokonce i turistů z Nizozemska.

Velitel římské policie Nicoló D´Angelo se hájí: „V tom hustém obrovském zástupu lidí na malé ploše mohl mít tvrdý zákrok  velmi vážné následky, někdo mohl přijít o život. Raději poškozená památka, než mrtví. I tak jsme ale 33 výtržníků zatkli.“

Přitom někteří zadržení nejsou žádní chudáci. Podnikatel Jan Biljsma (21) zaplatil okamžitě 45 000 eur odškodného, aby nemusel do vazby. Ostatní jsou buď funkcionáři různých organizací, nebo studenti.

„To, že nedošlo k obětem na životech, není vysvětlením nesmyslného řádění,“ protestuje starosta Marino. Velvyslanec Nizozemska Michiel Den Hond vyjádřil „hluboké politování a stud nad tím, co udělala skupina našich krajanů, uděláme vše co je v naší moci, aby viníci byli potrestáni a škodu nahradili.“ Jenže nizozemská vláda se za přečiny svých občanů necítí nijak zodpovědná.

Tentokráte ale věc neskončí tak brzo, protože mimo materiálních škod (odhadují se na 3 miliony eur, včetně 16 zdemolovaných autobusů, které vezly fanoušky na stadion) Italy nejvíce dráždí přesvědčení, že „doma by to neudělali a myslí si, že tady jim je vše povoleno“. To médiím řekla například mistryně světa v plavání Federica Pellegriniová.

Nizozemci přitom řádí v Římě už nějakou dobu. Dva dny po čtvrtečním zápase s AS Řím policie zatkla další tři Nizozemce, kteří ničili různá zařízení nedaleko Vatikánu. A turisté různých zemí mají na svědomí i další zločiny.

8. února chytili dva turisty ze severní Evropy, kteří se šplhali po průčelí barokního kostela Sant´Andrea della Valle a částečně ho poškodili. Počátkem roku bohatý ruský turista musel zaplatit velkou pokutu a málem skončil ve vazbě, protože za bílého dne ničil dlátem kus Kolosea.

„Nemůžeme oplotit veškeré památky, Řím je největší muzeum na světě,“ prohlásil k tomu rozčilený ministr kultury Dario Francheschini.

Předseda italského fotbalového svazu Carlo Tavecchio se proto v pátek obrátil na evropský fotbalový svaz UEFA s žádostí o odškodnění. A tři italští poslanci Evropského parlamentu podali ve Štrasburku stížnost. UEFA ale tvrdí, že zodpovídá jen za dění na stadionech, ne mimo.

Ponížení Italů je ale teď tak velké, že to bude mít zcela jistě důsledky pro další fotbalové mezinárodní zápasy. Jaké? To brzy uvidíme.