Z pořadu Boj o koláč

Z pořadu Boj o koláč Zdroj: Česká televize

VILIAM BUCHERT: Pomóóóóc! Česká televize posunula hranice trapnosti zase o hodně dál

Česká televize o pořadu Boj o koláč napsala, že se jedná o soutěžní show, jakou jsme ještě nezažili. Naprostá pravda – nezažili. Také dodala, že půjde o parodii na televizní soutěže. Tady je už pravda jen částečná – parodie to je, ale jen parodie sama na sebe. Abychom to nezdržovali: Páteční večerní premiéra Boje o koláč byla trapnou příšerností, kterou by měla ČT ihned zastavit. Zábavné pořady ji prostě nejdou.

Marně jsem u sledování Boje o koláč hledal alespoň minutku, ve které by se nesnoubila v tak koncentrované podobě nuda, trapnost i absence humoru. Chvílemi mi pak bylo líto herečky Barbory Polákové, která dokáže být vtipná. Fatálně selhal i scenárista Lumír Tuček a režisér Marek Najbrt. Je neuvěřitelné, že ten druhý z nich, režisér Českými lvy ověnčeného filmu Protektor (2009) a části výborného seriálu Terapie (HBO, 2011), dokázal zplodit něco podobného.

Absence co i jen náznaku humoru byla maskována vulgární mluvou (zapomeňte na ku..y Miloše Zemana) a nepochopitelnou změtí scének. Není jasné, co to vlastně mělo znamenat. A je tragické, že to vůbec prošlo nějakým schvalováním v ČT. To se nikdo před zařazením do programu na podobný pořad nepodívá?

Režisér Marek Najbrt k projektu řekl: „Boj o koláč byl vlastně docela pracný projekt, protože to není úplně standardní pořad, který by měl nějaký scénář. Je to pořad, který vzniká průběžně. Celé to tedy byla vlastně velká spolutvorba a v tom to bylo nesmírně zábavné.“

Sorry, nebylo a nebude. Je to absolutní propadák. Zdálo se, že nepodařeného Pečeného sněhuláka, který se také na ČT vydával za satirický pořad, jen tak něco nepřekoná. Stalo se to ale hodně rychle, meze trapnosti byly opět posunuty dál.

Za Boj o koláč by měla Česká televize vracet lednový koncesionářský poplatek. Je to ještě hloupější než všechny Troškovy Babovřesky a Kameňáky.