Nuda sem, nuda tam, zmar za miliardu korun

Nuda sem, nuda tam, zmar za miliardu korun Zdroj: youtube.com

Recenze na „zakázaný“ film The Interview: Nuda sem, nuda tam, zmar za miliardu korun

Humbuk, který provází americkou komedii The Interview, je naprosto nepatřičný. Jistě, Severní Koreji se dílo nemůže líbit, protože tvrdě karikuje jejího diktátora Kim Čong-una, ale jinak je to 112 minut prázdnoty, která je pouze imitací možného vtipného filmu.

Scény jsou předem odhadnutelné a není se většinou čemu smát. Stručně řečeno, není to ani béčkový film ve svém žánru, spíše céčkový. Je to nepodařené dílo několika autorů, kteří ho produkovali, natočili a ještě si v něm i zahráli. Věnovat se mu má smysl pouze proto, že údajně Severokorejci napadli počítače společnosti Sony Pictures Entertainment (ta vlastní Columbia Pictures, distributora díla), aby zabránili jeho promítání. Kdyby se ale nepromítal, o nic bychom nepřišli.

The Interview nemá navíc absolutně nic společného s omezováním svobody a slova, jak se někdy tvrdí. Je to jen mírně přihlouplá taškařice, která stála 44 milionů dolarů (téměř miliardu českých korun). Hrozilo, že se investované peníze nevrátí a proto se kolem toho vytvořila virtuální realita.

První třetina filmu je nudným dlouhým očekáváním, co budou dva hlavní hrdinové, působící v televizi, vlastně dělat. Jaké to překvapení, že je zverbuje „zlá“ tajná služba CIA, aby při pořizování rozhovoru zabili severokorejského diktátora Kim Čong-una. Scénáristé (Seth Rogen, Evan Goldberg a Dan Sterling) zápletky příliš nepropracovali, často působí samoúčelně. Rapper Eminem se přizná, že je homosexuál - ha, ha. Kim je psychopatická zrůdička, ale má i slabé lidské stránky. Jak nečekané. Jeho pobočnice je krásná a chce se vyspat s americkým hostem a postaví se na „správnou“ stranu. To by nikoho nenapadlo, že? Diktátor je nakonec zastřelen střelou z tanku, když velí z vrtulníku, atd., atd. Od začátku do konce víte, jak to bude probíhat a co se stane.

Hlavní hrdinové Dave Skylark (hraje ho James Franco) a Aaron Rapoport (Seth Rogen, to je i režisér, producent a scénárista, určitě by stihl i něco dalšího) podávají průměrné výkony, které především neodpovídají tomu, že film je avizovaný jako „politická“ komedie. Na to nejsou jejich postavy dostatečně filmařsky vystavěné. Pár by se spíše hodil do nasládlého seriálu. Vypadá to, že když někoho něco ze štábu napadlo, tak se to strčilo hned do filmu.

Nejhorší na The Interview tedy je, že je zcela nepřekvapivý, bez odhalující pointy. Pokud by nebyl spojený se skandálem kvůli údajnému úniku dat, skončil by zapomenut jako nepodařený zmetek.

Před 10 lety a přitom objevil loutkový film „Team America: Světovej policajt“, který známe i z českých kin. I v něm se objevuje severokorejský diktátor, jen to byl Kim Čong-il, otec dnešního světového vydřiducha. Team Amerika bylo ale ucelené dílo, které překonává The Interview ve všech směrech. Srovnatelné jsou oba filmy pouze v jediném – v neobvykle vysoké míře užití všech možných podob slova „fuck“. To v případě Interview ale nestačí k tomu, aby u něj divák někdy před první polovinou neusnul.