Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Politický cynismus: Primátorka Krnáčová zlehčovala ledovku a ještě se u toho usmívala

Přírodu člověk nikdy neporazí. Ukázalo se to i při posledních dopravních problémech po celé republice. Nelze to vyčítat politikům ani provozovatelům železnic a městské hromadné dopravy. Ovšem v takové situaci by měli být úředníci a politici daleko citlivější k tomu, co zažívají samotní cestující. A to se absolutně nestalo. Příkladem selhání je například nová pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Za situaci, která nastala, samozřejmě nemůže paní Krnáčová, ale bagatelizovat problémy způsobem, kterým to udělala v úterý, je neblahou zkušeností pro budoucnost.

Primátorka Krnáčová se u některých televizních výstupů, když rozebírala nedostatky v dopravě v hlavním městě, usmívala. Zřejmě se celý den vozila služebním autem a o skutečných problémech nic nevěděla.

Takže zkušenost účastníka veřejné dopravy v metropoli. Naprostá většina cestujících pochopila, že situace je velmi vážná, že čelit přírodní kalamitě není jednoduché a že nezbývá, než přijmout omezení, s kterými se museli při cestě do školy a zaměstnání potýkat. Jenže…

Dopravní podnik v metropoli sice nasadil 100 náhradních autobusů místo nefungujících tramvají, jenže to samozřejmě nestačilo. Autobusy byly celý den přeplněné a mnoho lidí muselo dlouho čekat na svůj náhradní spoj z jednoduchého důvodu – prostě se do autobusu, kterým chtěli jet, nedostali.

Mnohdy postávali bezradně na zastávkách i desítky minut. Žádné „facebooky“ v tomto případě přímou informovanost v ulicích nenahradí. K tomu primátorka Krnáčová pouze řekne, že situace je pod kontrolou. Jak k podobnému názoru vůbec dospěla? Náhradním autobusem zcela jistě nejela a podle všeho ani nikdo z krizového štábu města. To by si musel každý hovořit jinak.

V podobných případech by bylo na místě daleko více pochopení. A také výzva a žádost, aby lidé pomohli překonat svým chováním a vytrvalostí potíže. Prostě aby vydrželi. Každý by to pochopil. Ale že se nic vážného nestalo? To myslí primátorka Krnáčová vážně? Stalo, jen jí se to nijak nedotklo a podle všeho jí to bylo jedno.

Zástupce voličů, kteří byli zvoleni ve volbách, se někdy dostanou do situací, kdy ani pří nejlepší vůli nedokážou čelit některým problémům. Tvářit se ovšem o toho tak, jak to předvedla nová primátorka Prahy, je cynismus.