Bezdomovci v MHD

Bezdomovci v MHD Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Bude MHD v Praze zdarma? Pro bezdomovce dobrá zpráva, pro daňové poplatníky problém

Piráti, kteří získali čtyři mandáty v pražském zastupitelstvu, předložili k jednání o vládě nad magistrátem hlavního města svých deset podmínek. Jednou z nich je i analýza možnosti zavedení MHD zdarma. Pražáci a návštěvníci hlavního města dnes za jízdenky v metropoli zaplatí 4 miliardy a dotace jízdného z rozpočtu města činí 11 miliard ročně. Budou mít tedy bezdomovci nové pojízdné domovy?

Provoz metra, autobusů a tramvají už dnes z větší části platí daňový poplatník. Z rozpočtu hlavního města putuje na provoz dopravního podniku 11 miliard ročně. Další miliardy pak jdou na investice. V přepočtu tak každý obyvatel Prahy platí na provoz prostřednictvím daní 10 tisíc korun ročně. Je potřeba si uvědomit, že zdarma rozhodně nic není, peníze se jen tak nevykouzlí. „Jízdné zdarma“ tak stejně zaplatíme na daních, ale bude to stát ještě víc.

Kdyby jízdné bylo zdarma, platili by Pražáci na daních nejen své vlastní jízdy, ale i cestování cizinců, kteří se na daních podílejí minimálně. Spravedlivé to není, protože když my cestujeme po cizích městech, také si jízdné musíme platit.

Dosud v Praze zdarma jezdí jen děti do 6 let, důchodci nad 70 let a invalidé. Kdyby jezdili zdarma všichni, tak by dopravní podnik přišel na tržbách o 4 miliardy korun. Kde chtějí Piráti tyto peníze vzít, nikdo netuší.

Možnost vozit se zdarma by přilákala také nové cestující, kteří dnes jezdí autem, na kole nebo chodí pěšky. Může se to zdát jako správná cesta, ale jen na první pohled. Důsledkem dopravy „zdarma“ by pak také byly přecpanější autobusy, tramvaje a metro, jenže to se děje v určitých časech už dnes. Ale pro bezdomovce by cestování zdarma znamenalo nový domov. Kdo a proč by je vyháněl, když by nebyli revizoři a jízda by se nemusela platit?

Čerstvý vítr do pirátských plachet snad přinese na pražský magistrát větší transparentnost. Doprava zdarma by se ale nakonec mohla sakra prodražit. Věřme, že v analýze, po které volají, budou započteny i důsledky, které nejsou na první pohled vidět.