Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Když poslanci koalice kašlou na pravidla sněmovny, je to popření právního státu

Sněmovna hlasovala minulý týden o jednom zákonu dvakrát. Nejprve jej schválila, po 70 minutách si jeden poslanec z ČSSD vzpomněl, že se spletl, a následně na to sněmovna odhlasovala to, že bude o stejném zákoně hlasovat znovu. Což se v pátek stalo. Nejenom zdravý rozum říká, že je to jasné porušení pravidel.

Ústavní soud teď bude muset zřejmě rozhodovat, jestli je takové opakované hlasování přípustné, stížnost chtějí k němu podat ODS, hnutí Úsvit a připojí se asi i TOP 09.

Nejdřív vláda předložila sněmovně návrh zákona o zelené naftě, podle kterého se má zemědělcům vracet 40 procent spotřební daně z nafty. To se nelíbilo opozičním poslancům, protože je to zvýhodňování jedné skupiny oproti jiným.

Ve středu ve 12:17 hodin poslanci odhlasovali pozměňovací návrh poslance sociální demokracie Milana Urbana, aby se daň z nafty snížila o 2,50 Kč na litr. Kromě půlky poslanců ČSSD pro návrh hlasovali i opoziční zástupci. Pak, přesně o minutu později, poslanci vládní koalice, včetně ministra financí Babiše, odhlasovali celý zákon o spotřebních daních včetně Urbanovy změny daňových sazeb. Ve 13:21 ale po jednání uzavřeného klubu sociální demokracie prohlásil místopředseda rozpočtového výboru Ladislav Šincl (ČSSD), že snížení daně podpořil omylem. Jenže jednací řád sněmovny hovoří o tom, že pokud někdo hlasoval omylem či se spletl tlačítko, má to oznámit „bezprostředně“.

Šincl ale vzal na sebe hloupost všech 17 poslanců ČSSD, kteří hlasovali jinak, než jak chtěl premiér Bohuslav Sobotka, na kterého pak začal tvrdě tlačit zuřící ministr financí Andrej Babiš, který najednou říkal, že kvůli Urbanově návrhu mu vypadne z rozpočtu 14 miliard korun.

Sněmovna hlasy koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL námitku odhlasovala, a tak se v pátek o zákonu hlasovalo znovu. Zatímco ODS, TOP09 a Úsvit se z protestu hlasování nezúčastnili, vládní koalice a KSČM při dalším pokusu snížení daní zamítli, ale podporu zelené naftě schválili. Když se debatovalo o tom, zda opakované hlasování připustit, zazněly z úst ministra financí výroky jako: „Já určité procedury neznám a ani se je nenaučím“ či „kašlu na procedury“.

Je dobře, že se opozice nezúčastnila opakovaného hlasování a opustila sněmovnu. Premiér Sobotka teď působí jako lídr, který nerespektuje svobodné hlasování vlastních straníků. A ministr financí Babiš se bude muset jednací řády naučit. Buď je bude respektovat, nebo by měl svoji funkci opustit. Pokud se bude tímto zjevně nesmyslným hlasováním a porušením jednacího řádu zabývat Ústavní soud, opět to jenom ukáže nectnosti mnoha našich zákonodárců.