Pavel Liška

Pavel Liška Zdroj: Profimedia

ZELENÍ: Liška působí jako šprt ze školy, mladé voliče to neláká. A nestačí být jen ekologický

Straně zelených se to opět nepodařilo. A opět pod vedením Ondřeje Lišky. Předseda strany působí jako klasický snaživec ze školy, což není zejména pro mladé voliče atraktivní. Navíc Zelení by už konečně mohli pochopit, že život se netočí jen kolem ekologických témat, jakkoli jsou důležitá.

Zelení dostali ve volbách do Evropského parlamentu 3,77 procenta a to není málo. Jenže podobná situace se u nich pořád opakuje. Takový stav voliče nepřináší, zejména když se vedle etablovaných stran pořád objevují nová razantní hnutí. Strana, která prakticky u všeho vychází z ekologického fundamentu, tak zůstává pro většinu voličů jakousi sektou. Pokud se více nerozkročí, pořád bude dosahovat sice poměrně dobrých, ale současně nedostatečných výsledků. To stačí jen na slušné přežívání.

Podobná hnutí na Západě se většinou vyznačují razantnějším přístupem při návrzích na řešení různých témat a daleko větší kreativitou. Jenže český zelený předseda Ondřej Liška na veřejnosti působí jako školák, který se pořád o něco úporně snaží a domnívá se, že ke všemu stačí Twitter. Když zvýší hlas, nikdo se ho nebojí, protože to nepůsobí autenticky. Jenže mladé generace, které by právě Strana zelených mohla nejvíce oslovovat, nikdy nevzhlížejí s obdivem k typu lidí, jako je Liška.

Pokud se chtějí Zelení na delší dobu usadit v komorách parlamentu i na regionální úrovni, měli by změnit taktiku i strategii. Zatím je to vše příliš školometské.