Martin Barták

Martin Barták Zdroj: Michal Sváček/MF DNES/Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Barták a Smrž jsou volní, vina padá na státní zástupce

Zatím v nepravomocném rozsudku byli zproštěni obžaloby bývalý ministr obrany Martin Barták, který byl obžalován z korupce, a zbrojařský podnikatel Michal Smrž, obžalovaný z podvodu. Oba skutky se měly týkat kauzy podplácení při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Soudce při vyhlášení rozsudku konstatoval, že k žádnému trestnému činu nedošlo.

Obžaloba tvrdila, že Barták se ze své někdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky, přičemž v únoru 2008 prý při služební návštěvě USA požadoval po bývalém velvyslanci a předsedovi dozorčí rady Tatra Kopřivnice Williamu Cabanissovi peníze za to, že sprovodí ze světa problémy, které tehdy automobilka ohledně zakázky měla. O měsíc dříve Smrž údajně sliboval šéfovi Tatry Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 miliónů korun, později za 20 miliónů.

Případ od počátku provázely značné pochybnosti a nestandardní kroky. Na údajnou korupci, kterou nenahlásili v USA, ač jim to zákon přikazuje, ale ani u nás, si manažeři Tatry vzpomněli až po dvou letech, a to v rozhovoru s novinářem Jankem Kroupou, který také podal trestní oznámení. Přinejmenším zvláštní byly i okolnosti, které provázely trestní stíhání. Protikorupční policie kauzu na podzim roku 2010 převzala od kolegů z ÚOOZ. Ředitel Robert Šlachta podle výpovědi tehdejšího šéfa protikorupční policie Libora Vrby již na samém počátku šetření mluvil o tom, že Bartáka zavře do vězení, což mu potvrdil i specialista na armádní zakázky, kterého do ÚOOZ vyslal. Vrba navíc u soudu také prohlásil, že šéf protimafiánského útvaru ještě před začátkem celé kauzy žádal po Bartákovi podporu pro případné jmenování do funkce tehdy zvažovaného Národního kriminálního úřadu.

Oproti všem zvyklostem putoval případ do Ostravy s pofidérním odůvodněním, že Tatra Kopřivnice sídlí na severní Moravě. Není to náhoda – právě severní Morava je proslulá různými pochybnými politickými procesy, což prokázala například kauza tří bývalých poslanců ODS. Stejně tak nelze považovat za náhodu, že zde případ dostal na starost státní zástupce Dušan Táborský, považovaný za člověka na jakoukoli špinavou práci. Tři policisté mu odmítli na případu pracovat, než se mu konečně podařilo získat příslušníka, který se začal případu věnovat. Třešničkou na dortu pak bylo to, že Táborský u soudu neváhal dokonce lhát, když překroutil výpověď jednoho ze svědků z přípravného řízení, který ji před soudem jednoznačně popřel. Z celé řady svědků, kteří před soudem vypovídali, včetně bývalého šéfa vojenské tajné služby, bývalého premiére Mirka Topolánka či tehdejšího velvyslance v USA vyplývalo, že o žádnou korupci nešlo. Podle Topolánka Barták na inkriminované schůzce pouze překládal, když Cabanisse informoval, že by měla Tatra nějak společnosti Praga kompenzovat ztráty vzniklé vypovězením smlouvy na subdodávky.

Je s podivem, jak si vůbec mohl Táborský dovolit s tak mizernou obžalobou jít k soudu, a tam vystupovat tak, že budil smích jak u soudců, tak v publiku. Vysvětlení je pouze v tom, že současné vedení státního zastupitelství dává podobným individuím zelenou v honu na korupční čarodějnice. Jestli dopadne stejně tak i odvolací řízení, může nás stát jeho kratochvíle až sto miliónů korun. Alespoň na tolik si Smrž cení zakázky, o které vinou trestního stíhání přišel. Jenže za soudní debakl není zodpovědný pouze jeden řadový státní zástupce. Zodpovídat by se měla jak jeho šéfová, krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, tak vrchní státní zástupce Ivo Ištván, protože jeho úřad v tomto případě vykonává dohled.