Babiš, Bělobrádek, Sobotka

Babiš, Bělobrádek, Sobotka Zdroj: ČTK

DUŠAN ŠRÁMEK: Naši trafikanti aneb dosadil premiér Babiše do funkce v souladu se zákonem?

Bude to zvláštní jednání. Přestupková komise na Praze 1 si pozve na kobereček premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Bude sedět na stejné židli, na níž obvykle sedí opilci, případně soused, který ostatním znepříjemňuje život tím, že nesbírá hovínka po svém miláčkovi. Téma ale bude vážnější. Daleko vážnější.

Rozebírat se bude, jak to, že premiér jmenoval Andreje Babiše do ministerské funkce, aniž by po něm vyžadoval, a následně předložil prezidentu republiky příslušné lustrační osvědčení. To pochopitelně Babiš nemohl předložit. Bylo by v něm totiž napsáno, že je registrován jako agent v registru svazků StB. A to by byla zákonná překážka v jeho jmenování, protože vedle funkce politické vykonává ministr i funkci správní, a právě na „vedoucího úřadu“ lustrační zákon skutečně pamatuje.

Chybějící náležitosti

Ve slavném jmenovacím dopise, adresovaném Miloši Zemanovi, který oplýval pravopisnými a dalšími omyly, je uvedeno jako příloha: Lustrační osvědčení. Nebyl tam však uveden jejich výčet, ani počet. Že chybí Babišovo lustrační osvědčení, přiznal Sobotka až v reakci na interpelaci poslanec Marka Bendy (ODS). Ve své odpovědi sice shodil vše na svého koaličního partnera, hnutí ANO, protože mu příslušné lustrační osvědčení nedodalo, je ale jasné, že jde o trapné alibi. Prostě měl na něm trvat.

Zajímavé je ale i Sobotkovo zdůvodnění, proč nominační dopis poslal i bez zákonem vyžadovaných náležitostí. „Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě," uvedl. V tom má nepochybně pravdu. Stejnou pravdu ovšem měl jeho předchůdce, když vysvětloval okolnosti takzvaných trafik. Také bylo jasné, že neschválením by neprošel rozpočet, zvýšil by se úrok ze státních dluhopisů, že by to byl prostě průšvih. Logické a pravdivé vysvětlení mu však nakonec bylo platné jako mrtvému zimník.

Bude zajímavé sledovat, zda v aféře s Babišovým lustračním osvědčením budou orgánové stejně tak důslední, jako v případě Petra Nečase. Přeloženo do Ištvanových „odvážných právních konstrukcí“. Nečas prý podplatil tři poslance výhodami, na které neměli nárok, aby mohl být i nadále premiérem. Sobotka podplatil předsedu koaliční strany výhodou, na kterou neměl nárok, aby se mohl stát premiérem. Najdi jeden rozdíl.

AB = neoprávněná osoba?

Vedle úplatkářství by se mohl Sobotka navíc dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. Jenomže tolik omílaná floskule „padni komu padni“ v našich policejních luzích a prokurátorských hájích nikdy neplatila, takže z tohoto mraku zřejmě pršet nebude. Projednání přestupku bude mít navíc ještě jeden důsledek. Pokud dostane Sobotka třeba jenom napomenutí, má velkou šanci se trestnímu stíhání již navždy vyhnout.

Jmenování Babiše bez zákonných náležitostí ale může mít závažný důsledek, který může zkomplikovat samo fungování Ministerstva financí, a na nějž upozornil server Česká justice. Jde o to, že současný vicepremiér je z titulu své funkce v odvolacím řízení správním orgánem. A je otázkou, zda jeho rozhodnutí nemohou být napadena a zpochybněna různými žalobami, protože byla učiněna neoprávněnou osobou. V takovém případě by nás všechny, nejenom Sobotku, přišel Andrej Babiš pěkně draho.