Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Václav Taichmann

VILIAM BUCHERT: Prvního přeběhlíka, Jiřího Pospíšila, loví TOP 09, ale ODS chce, aby se vzdal mandátu

Uplynuly jen tři měsíce od voleb a Poslanecká sněmovna už má prvního přeběhlíka. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opustil ODS, ale odmítá její výzvy, aby odešel i z dolní komory parlamentu.

Kam Pospíšil zamíří, není až tak těžké odhadnout. Jeho vztah k ODS je v podstatě mrtvý a bývalý ministr určitě nepůjde k žádné levicové straně, ani k Andreji Babišovi či Tomio Okamurovi. Zbývají pouze lidovci a TOP 09. Miroslav Kalousek už nabídl někdejšímu kolegovi z vlády, že se může zúčastňovat zasedání poslaneckého klubu topky, aby tím získal nějaké zázemí, které je potřeba pro práci ve sněmovně. Zda se tak skutečně stane, není zatím jasné. Jisté je pouze to, že Pospíšil by zřejmě nějaké body TOP 09 přihrál.

Naproti tomu ODS tvrdě požaduje, aby se Jiří Pospíšil vzdal poslaneckého mandátu. Argumentuje tím, že kandidáti této strany museli před volbami podepsat čestné prohlášení, podle kterého složí poslanecký mandát v případě odchodu ze strany. Dokonce někteří významní členové ODS, jako místopředsedkyně klubu Jana Černochová, tvrdí, že sám Pospíšil něco podobného prosazoval. Jenže strana přiznává, že takovéto „prohlášení“ Pospíšila nemá k dispozici. On tvrdí, že vůbec nic nepodepsal, jeho kritici říkají, že plzeňská regionální organizace zatajuje tento dokument, kteří měli odevzdat všichni kandidáti.

Tak nebo onak, nikdo dle ústavy nemůže donutit Jiřího Pospíšila, aby pod tlakem opustil sněmovnu. Je to pouze jeho rozhodnutí. Samozřejmě by kauza byla daleko zajímavější, pokud by se jednalo o někoho z vládnoucí koalice (nekonečné drolení poslaneckých klubů jsme viděli v minulém volebním období u vládních Věcí veřejných a také u ODS), v případě opozice se na poměrech ve sněmovně nic nemění.