Zeman

Zeman Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Miloš Zeman promluvil o nové vládě. Opět promeškal příležitost mlčet

Nakonec se po rekordní prodlevě dočkáme premiéra. Ještě nikdy netrvalo jmenování tak dlouho. Prezident Miloš Zeman nespěchal. Pochopitelně u sebe žádnou vinu nenachází. To koalice se musela dát dohromady. Jenže, upřímně řečeno, po tom prezidentovi nic není.

Pokračuje prapodivná tradice, kterou zahájil poněkud nešťastně Václav Havel, že se po volbách nejmenuje premiér, jak by bylo v normální zemi samozřejmé, ale někdo je pověřen „vyjednáváním“ o vládě. Je otázka, proč. Ať tu vládu prostě jmenovaný premiér rychle zkusí a když bude nejhůř, tak se to prostě nepovede a jdeme dál.

Pověřen nějakým vyjednáváním může být kdejaký obyčejný čičmunda, třeba já. Nebo mohou někoho najít z Horní Dolní Lhoty. Vyjde to nastejno. Zbytečně tak jen čekáme, jestli vůbec nějaká vláda bude a jestli hlava státu ráčí přihlédnout k tomu, že proběhly volby a někdo v nich dostal od občanů hlasy. Jenže my nežijeme v normální zemi, takže občan sem, občan tam, vládne u nás mentalita gubernie. Pikantní je, že Zeman se rozhodl komentovat kvalifikovanost nových kandidátů na ministry. Po jeho naftalínové vládě bez důvěry, která měla být údajně vládou odborníků, jsme čekali více zdrženlivosti. Tak vlastně nečekali, známe své lidi, ale hodilo by se to. Připomínáme dobré zvyky už jen – ze zvyku.

Zázraky nečekejme

Nikdo si snad nemyslí, že Sobotkova vláda bude něco na způsob blanických rytířů, tak malé děti už nejsme. Čekáme ale aspoň vládu legitimní, kterou budeme moci chválit a kritizovat dle libosti, protože chválíme a kritizujeme to, co je naše a známe pravidla, která se dodržují a porušují.

Zatím se během své politické kariéry Miloš Zeman jako vládce moc nevyznamenal. Chtěl zahájit akci čisté ruce. Nedopadlo to dobře. Zavřeli mu ministra Ivo Svobodu. A pak jsme se ještě dočkali Březiny a Grosse a Kavana a Lachnita a Fencla. Proč by pak měl vadit Marian Jurečka jako ministr zemědělství, když se oboru roky věnuje a má na to vzdělání? (Což se o jiných „odbornících“ vždycky říci nedá.) Nemá ale cenu probírat jméno po jménu. Takový Zaorálek jako expert na zahraniční otázky taky budí jisté obavy. Jenže Zemanovi nevadí jako neodborník, ale jako nepřítel.

Dobrá zpráva je, že každé utrpení někdy skončí. Špatná je, že tohle s vládní jmenovací anabází může trvat dlouho. Pan prezident ale vypadá, že moc energie na politické výboje už nemá.

To je – bohužel – pro zemi taky dobře i zle zároveň. Dobře, že snad nebude tolik škodit.

Špatně, že bychom v této době potřebovali jako hlavu státu někoho jiného.