Policie

Policie Zdroj: Profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: K čemu řidičák? Mladá žena si jezdí jak chce a policie je na ni krátká

Připadá vám někdy, že kolem vás jezdí v autech šílenci? Je docela dobře možné, že se nemýlíte! V Česku totiž zřejmě neexistuje způsob (nebo vůle) jak někomu odhodlanému zabránit v usednutí za volant. Tak například v Praze máme jednu mladou paní, která, ačkoliv má několik zákazů řízení, drandí si jak chce. Nikdo na ni nemá.

Dobrá zpráva je, že osmadvacetiletá žena zatím za volantem nikoho nezabila. (Možná však, že i kdyby k něčemu takovému došlo, jí by se stejně nic nestalo.) V sobotu odpoledne jí policisté opět po dlouhé honičce ulicemi hlavního města zadrželi.

Policisté si ženy v autě všimli u nákupního centra v ulici Novodvorská a chtěli ji zkontrolovat. Řidička ale nereagovala a začala ujíždět. Při honičce se podle policie chovala velmi nebezpečně. „Několikrát ohrozila chodce na přechodu, projížděla křižovatkami na červenou a ohrozila i autobus s cestujícími,“ uvedla pro agenturu ČTK pražská policejní mluvčí Hana Jeřábková. Ujíždějící žena prý způsobila i dopravní nehodu. Nakonec jí zastavil ji až policejní zátaras u nájezdu na Jižní spojku. Poté zůstala zamčená ve voze, odmítla vystoupit a opakovaně nereagovala na výzvy policistů. Ti tak museli rozbít boční okno a ženu z vozu vytáhnout.

Když se to policistům podařilo, ukázalo se, že žena má několik platných zákazů řízení motorových vozidel. „Když bychom všechny zákazy sečetli dohromady, neměla by řídit celkem dvanáct a půl roku,“ poznamenala policejní mluvčí. Žena si z toho ale asi mnoho nedělá, má totiž jakýsi znalecký posudek, který říká, že není v tomto ohledu odpovědná za svoje činy. Policisté proto udělali to jediné, co – zřejmě – mohli, odvezli ji do psychiatrické léčebny. Až ji odtamtud, (možná už na Vánoce?) propustí, usedne skoro jistě opět za volant svého vozu. (Ten jí nikdo nezabavil, protože by to podle znalců stejně nemělo žádnou cenu.) A začne znovu rozsévat paniku na českých silnicích. A nikdo za to neponese odpovědnost. Doufám, že já i vy, moji milí čtenáři, zrovna pojedeme jinudy.