Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Zeman si našel nový právní bič na Sobotku. Chce si poručit, kdo smí do vlády

Miloš Zeman si sehnal právní rozbor, podle kterého nemusí jmenovat ministry navržené premiérem. Právníci a politici s tím ale nesouhlasí. Boj bude možná dlouhý.

Prezident Miloš Zeman si opatřil papír, který se mu zřejmě může hodit do dalších politických sporů. Bude to nová knuta na Bohuslava Sobotku, který pořád ještě neleží poníženě a bezmocně v podhradí ve vlastní krvi.

Tou zbraní hromadného zemanovského ničení je memorandum ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd Jana Bárty, o které požádal hradní vicekancléř Petr Mužák. O existenci dokumentu se dozvěděly Lidové noviny. Jan Bárta v memorandu píše, že hlava státu není povinna souhlasit se všemi návrhy Bohuslava Sobotky na jmenování ministrů. Kromě toho si prý prezident může klást prakticky jakékoliv podmínky.

„Napsal jsem, že pan prezident není automat, který by musel bez přemýšlení podepsat návrh, který mu předseda vlády předloží. V ústavě je jedna věta, z níž rozhodně neplyne, že by pro prezidenta byl návrh závazný,“ řekl Bárta Lidovým novinám.

V ústavě se říká, že prezident „na návrh jmenuje“, není tam napsáno, že „prezident musí jmenovat“. Zemanova snaha narazila pochopitelně na odpor. Jiří Dienstbier z ČSSD tvrdí: „Ústava se píše obecně. Stejně tak tam nejsou lhůty. Z toho však nevyplývá, že by měl prezident libovůli v tom, v jakém čase rozhodne.“ Ústavní soud měl na to ostatně stejný názor.

Hlavně aby nám Rusnok vydržel

Je otázkou, co se stane, kdyby spor dospěl až k Ústavnímu soudu. Dnes tam má Zeman lidi podle svého vkusu, ale to ještě neznamená, že by se museli zachovat podle něj, protože aspoň na ty jmenované už celkem nemůže. V každém případě je to jasná mocenská expanze prezidenta, který už zřejmě pookřál po skutečných i pomyslných úrazech zaviněných němou psí tváří a podniká další pokus nenechat ze sebe udělat jen odřené strašidlo z panoptika.

Zeman samozřejmě nedělá nic zbytečně. Současný stav mu vyhovuje. Táhnoucí se spory v koalici a o koalici umožní držet Rusnoka a jeho naftalínový tým u moci dostatečně dlouho, aby mohly pokračovat kšefty a personální šachy všeho druhu. Je navíc možné týrat nepřátele a zrádce, čti Sobotku a Zaorálka. Trvat na tom, že ve vládě zůstanou některé Hradu milé tváře a jiné milé tváře v jiných milých funkcích.

Sobotka je teď v několikerém ohni. Nesmí prostě selhat a tuhle vládu slepit musí. Zřejmě i kdyby musel lidovcům přenechat to záhadné zemědělství, kvůli kterému byli socialisté ochotni se vzdát i Ministerstva práce a sociálních věcí a proměnit se tak trochu v agrárníky. Lidovci ostatně nemají moc co ztratit, když do vlády nepůjdou, velký hněv to v lidu ani ve straně asi nevyvolá. Jít do vlády je velký risk a chtějí si za něj nechat něčím zaplatit. Vádlní většina je jako žebřík vedoucí na střechu, kterému chybí dva metry z deseti a ty dva metry mají lidovci. Kolik metrů a jak málo chybí, je jedno, prostě chybí.

Jisté je jen jedno, naplnilo se temné proroctví, že zemamn na hradě bude velkýá problém pro ČSSD a pro všechny. Připravme se na trapné spory, v kterých se budou někteří jedinci vyžívat. Problémy země půjdou stranou. No my to říkali už dávno, že by byl kníže na Hradě pro socialisty lepší, ale nikdo nás neposlouchal.