Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Tři sobotní rozhovory s Babišem, tři další výmysly

Dnešní čtení velkých deníků přineslo něco, co se stává jenom výjimečně. V Lidových novinách (které patří Andreji Babišovi) je celostránkový rozhovor s panem Babišem. V MF Dnes (která patří Babišovi) je pro změnu celostránkový rozhovor s Andrejem Babišem. Výtah z rozhovoru je i na iDnes, který patří panu Babišovi. Velký rozhovor s šéfem hnutí ANO je také v Právu. A jeho některé vývody jsou skutečně pozoruhodné, protože si protiřečí, nebo rovnou vymýšlí.

Vrcholným kouskem Andreje Babiše ve všech rozhovorech je obhajoba jeho postojů za komunismu. Na členství v KSČ není pyšný, dobře, berme to jako jakousi omluvu. Ovšem tvrzení, že jeho rodina byla obětí totality, je z jiné planety. Pokud by tomu tak bylo, nemohl by jeho tatínek zastupovat stát ve švýcarské Ženevě a samotný Babiš by nemohl být vyslán v roce 1985 jako zástupce podniků zahraničního obchodu do Maroka. Na taková místa se mohli dostat pouze prověření lidé.

Andreji Babišovi, kterému je 59 let, nebyl v 70. a 80. letech minulého století žádné dítě. Právě v těch letech panovala u nás komunistická normalizace, jenže on si dovolí tvrdit, že nevěděl, „že někdo nemůže studovat, že někdo nemůže cestovat. V televizi to nebylo, v novinách to nebylo, mně to nikdo neříkal, já jsem takové lidi neznal.“ Jak je to možné, že nikoho takového neznal, když sama jeho rodina byla „obětí“ komunismu? Samozřejmě každý věděl, že většina národa nesmí cestovat a že lidi jsou za své názory vyhazováni z práce či ze studií.

Andrej Babiš pak například tvrdí, že „představa, aby se hnutí ANO podílelo na vládě, je šílená“. V jiných částech všech interview ale tvrdí, že když bude potřeba, tak se obětuje a do kabinetu ANO půjde. Jako důvod neúčasti ve vládě v MF Dnes nabízí tento důvod: „My na to samozřejmě nejsme úplně personálně připraveni.“ Aha… Proč tedy celou předvolební kampaň říkal, že jeho kandidátky jsou doslova napěchovány odborníky, kteří v životě něco dokázali? Najednou nikoho nemá?

V Právu se potom hned na začátku dozvíme, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má být premiérem, „protože dobře mluví a dobře vypadá“. Pokračujete dál a za pár okamžiků se dozvídáme, že „pan Sobotka nemá žádné životní zkušenosti, jenom politické. A to je na řízení státu velice málo…“ Takže má být předsedou vlády, protože „dobře vypadá“ a současně jím nemá být, protože nic neumí.