Zdroj: Jiří Salik Sláma / MAFRA / Profimedia

VILIAM BUCHERT: Pachuť z kauzy Nagyová: Kmotři se smějí, exposlanci jsou mimo, slibovaná senzace nikde

Nejvyšší soud dnes definitivně rozhodl, že exposlance ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře nelze stíhat za takzvané trafiky. Část slavné kauzy Nagyová, skončila. V jiných částech uvízla na mělčině. Nastal čas, aby se za propadák někdo zodpovídal.

Z někdejších hrdinů boje proti korupci, olomouckého vrchního státní zástupce Ivo Ištvana a ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plukovníka Roberta Šlachtu, jsou najednou žáčci, kteří zlobili a čekají na trest. Při červnovém spuštění celé akce, která nakonec skončila pádem vlády a předčasnými volbami, jsme se dozvěděli, že vše vzniklo jako vedlejší efekt při prošetřování nekalé činnosti lobbistů Ivo Rittiga, Romana Janouška či Tomáše Hrdličky. Prezident Miloš Zeman v srpnu ve sněmovně pak dokonce národu i vyjeveným poslancům sdělil toto: „Základem vyšetřování vůbec není stíhání tří poslanců za údajnou korupci. Jeho základem dokonce není ani vyšetřování nezákonnosti ve vojenském zpravodajství. Jeho základem je postupné odhalování, propojení některých politiků a politických struktur, s tím, co bych nezdvořile nazval kmotrovskými mafiemi… Byl jsem ujištěn (žalobcem Ištvanem – pozn. redakce), že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů…“

Nestalo se. Tři exposlanci stíhání být nemohou. Bývalý premiér Petr Nečas ano, ale z tohoto mráčku jistě také nezaprší. Nešťastná Nečasova milenka, Jana Nagyová, bude „exemplárně“ potrestána za zneužití pravomoci. V případu zneužívání tajné služby vše skončí u toho, že dva její představitelé objednali některé sledovací služby u civilní agentury.

O jakémkoli posunu v případě kmotrů Rittiga a Janouška nevíme nic ani po téměř pěti měsících. Kdyby Ištvan a Šlachta něco měli, jistě by nás už s tím seznámili. V řádu několika týdnů, jak říkal prezident Zeman, se nic nevyšetřilo a nevyšetří se to ani v řádu dalších měsíců. Odpovědi na to, komu patřilo zabavené zlato a velká část zabavených milionů, také nemáme.

Ivo Ištvan a Robert Šlachta by se proto měli zodpovídat za to, co předvedli. Otázka, která se totiž objevila na úplném začátku takzvané kauzy Nagyová, je pořád stejná: Nebyl to jen účelový postup, který měl zlikvidovat Nečasovu vládu? Pokud se objeví jediná indicie, že zástupci justice a policie šli někomu na ruku z politických důvodů, máme zde dva další podezřelé.