Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Profimedia.cz

PETR HOLEC: Naolejovaný terminátor Bárta vyrazil zničit sám sebe

Šéf VV Vít Bárta je prozatím legálně nevinný. Včera soud shledal, že vysoké osobní půjčky nejen někdejším poslancům VV nejsou úplatky, ale jen půjčky

Nebo jinak, nelegálně: jen půjčky uplácející poslance. Sám Bárta, poslední dobou očividně zažívající jistý vyšší duševní stav, to komentoval tak, že terminátor jménem VV je naolejován a znovu vyráží ničit kmotry.

 

A sakra: už zase? Jako by nestačily ani ne dva roky, kdy nám Bártova strana spoluvládla, takže vláda logicky padala obden. Už tehdy byl Napoleon z Klárova naolejován trochu víc, než je na normální politický provoz potřeba! Je to vlastně ironie: nejrůznější soudní verdikty jsou dnes jedinými zprávami, které nám z někdejší mediální vichřice o fantastickém projektu jménem VV (a že to fakt bývala legrace!!) zbyly. Mimo soudní síně nám VV, ještě nedávno největší řvoun, dopřávají absolutní ticho. Ano, sem tam ještě někoho dovezou na nákup do Německa.  

 

I když se nakonec nikdo nedovolá, takže Bárta skutečně zůstane de iure čistý, byl soud s ním (a jeho někdejším pěšákem Jaroslavem Škárkou) pro veřejnost nejlepší zprávou, v mnohém suplující novinové zprávy. Členové i nečlenové VV totiž společně a v přímém přenosu sami namalovali o vnitřním fungování strany a kultu Bárty tak obludný obraz, že už nikdo nepotřebuje víc. I Goya najednou vypadá jako břídil malující romantická zátiší.  

 

Za všechny to asi nejlépe tradičně shrnul Radek John, dlouho maskot celé té hrůzy a naštěstí jen velmi krátce ministr vnitra; ten zcela vážně řekl, že nějaké Bártovy obálky s půlmilionem nikoho moc nezajímaly, protože pro terminátora je to jako pro obyčejné lidi pětistovka. A koho dnes zajímá ta? Jako úplatek spíš urazí.

 

Podívejme se ale nyní na celou věc de facto. A představme si, že si třeba poslanci ODS chodí pro půlmilionové půjčky k šéfovi ODS a premiérovi Petru Nečasovi. Ano, vím: nejen poslanci ODS si občas chodí pro mnohem vyšší půjčky jinam, takže na tom vlastně nesejde. Jenže sejde: jde o princip. A principiálně nejsou Bártovy půjčky nic jiného než korupce, byť podle některých soudců legální. Spíš jde o to, že Bárta posunul laťku politických principů tak vysoko, že jsme si rychle zvykli posuzovat jeho stranu podle jeho vlastních kritérií. Takže i půjčky poslancům najednou vypadají normálně.  

 

Což už je dnes vlastně celkem jedno, jde o pouhou historickou epizodu. Bártovi zbývá rok, vypadne z parlamentu a přijde jiný Bárta, třeba Zemanovci. Naolejovaný ale Bárta přesto je. Jen teď vyráží definitivně zničit jediného kmotra, sám sebe.