FAČR

FAČR Zdroj: Profimedia.cz

LUDĚK STANĚK: Je image českého fotbalu ještě dost dobrá pro Jakuba Železného?

23. ledna došlo v Událostech České televize k situaci, která vzbuzuje zásadní otázku - jak moc se má vedení televize bát image českého fotbalu?

 

Byla to naprosto bizarní situace. V Událostech uvádí Jolana Voldánová nejprve reportáž o zásadních problémech, ve kterých se octla Fotbalová asociace České republiky v souvislosti s vyšetřováním korupce fotbalových zápasů.

 

Z ní se dozvídáme, že korupce v českém fotbale podle všeho je, vedení FAČR o ní podle všeho ví, ale pro jistotu to celé alibisticky hodí na policii uprostřed vyšetřování disciplinární komisí. Což se fakticky rovná zametení pod koberec. V následné politické krizi, ve které se vedení tuzemského fotbalu ocitá, rezignuje předseda disciplinární komise a členové dalších orgánů o rezignaci uvažují.

 

Vyznění reportáže je jasné - v českém fotbale podle všeho je korupční prostředí (což dokládá výpověď rozhodčích) a nejvyšší orgány FAČR to odmítají řešit, zatímco vedení některých klubů využívá korupci pro politické hry. Prostě nic hezkého. Což je jasné z vyznění celé reportáže - FAČR je prostě něco, na co by si bdělí občané měli dávat pozor.

 

O pět minut později v rámci sportovního bloku se objevuje jiná tiskovka FAČR z toho dne, na které se jiní lidé z vedení FAČR snaží přesvědčit veřejnost, že to s českým fotbalem myslí dobře a jsou vlastně hrozně hodná parta. Tiskovou konferenci moderuje- Jakub Železný, tvář Událostí. Jinými slovy, tvář pořadu, který nám před chvílí sdělil, že se na FAČR děje něco krajně podezřelého.

 

Moderátoři ČT pravidelně uváděli a uvádějí nejrůznější akce, přičemž o vhodnosti té které akce rozhoduje vedení zpravodajství a prý jde o výjimečné případy, především v případech, kdy už podobná spolupráce probíhala.

 

Vedení zpravodajství asi výjimečně netušilo, jak hluboko český fotbal klesnul od doby, kdy Jakuba Železného naposled pustili na Strahov vydělat si nějakou tu kačku bokem.

 

Ano, je to vlastně roztomilé a velmi české. Za všechny korupčníky a podobné zloduchy přísný Jakub Železný uváděl za příjemný honorář s úsměvem na rtech tiskovku organizace, která byla v zájmu reportérů Událostí kvůli korupčnímu jednání. Když zapomenete, že jde o český fotbal, jak hezky vám ta minulá věta zní?

 

Když se nad tím zamyslíte a když se nad tím zamyslí kdokoli normální, musí dojít k názoru, že ne. Což není ani důkaz toho, že zpravodajství ČT hazarduje se svým jménem, jako spíše toho, že český fotbal už žádné jméno nemá.