Arma 3

Arma 3 Zdroj: YouTube.com

Čeští vývojáři míří na svobodu, malý trumf pro nepřesvědčivého kandidáta Schwarzenberga

Když jsme v říjnovém čísle Reflexu (č. 41) psali o kauze českých videoherních vývojářů zatčených za údajnou špionáž na řeckém ostrově Limnos, neměli tehdy zrovna nadějné vyhlídky.


Kolega Miroslav Cvrček maloval do vzduchu nejčernější scénář, podle něhož by dva čeští turisté mohli kvůli stávce soudců čekat na přeložení do Česka třeba i rok. Chmurné prognózy se naštěstí nesplnily a Martin Pezlar s Ivanem Buchtou míří po čtyřech měsících v řecké vazbě na svobodu. Na verdikt řeckého soudu budou po složení kauce čekat ve své domovině.

 

O jejich propuštění na kauci (údajně 125 tisíc korun za jednoho) se přitom kromě premiéra Nečase shodou okolností zasloužil i jeden kandidát na prezidenta.

 

Česká vláda tak získala po dlouhé době v očích veřejnosti jedno malé, bezvýznamné plus - dala totiž jasně najevo, že se o své občany, kteří uvíznou v zahraničí, dovede postarat.

 

 

A ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se může radovat hned dvojnásob. Vlastní zásluhou totiž bezpochyby udělal radost řadě mladých, kosmopolitních Čechů. Kdo jiný než oni se nakonec dokáže lépe vcítit do nešťastného osudu dvou neopatrných vývojářů, kteří vyrazili na vlastní pěst na dovolenou do Řecka?

 

Právě na mladé, liberálně smýšlející lidi přitom v posledních týdnech jasně cílila Schwarzenbergova převolební kampaň. Nechyběl jí vtip a nadsázka, ale, ruku na srdce, věřili byste starému konzervativci, že se zajímá o problémy mladých liberálů jen proto, že si na plakátech nasadí na hlavu růžové číro, nechá se oslovovat familiérně Karel a jeho tým uspořádá během volebního týdne na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad "cool" předvolební koncert Xindla X, Radůzy a Vojtěcha Dyka?

 

Kampani Karla Schwarzenberga prostě doteď chyběl faktor, kvůli němuž řada mladých voličů radši hodila hlas od pohledu bezelstnému Vladimíru Franzovi. Chyběla jí upřímnost. Ukaž nám, Karle, že to myslíš vážně, a třeba ti ten hlas dám, vyzývali kandidáta TOP 09 v duchu nerozhodnutí. Před prvním kolem volby se ale odpovědi nedočkali.

 

Schwarzenberg v přebujelé kampani, která se točila okolo jeho osoby, vystupoval spíš pasivně, a na sociálních sítích za sebe nechal pracovat vlastní, mytický obraz. V prvním kole se mu takový přístup vyplatil, ale v rozhodující volbě už to nemusí stačit.

 

V tomhle smyslu dal dnes Schwarzenbergovi řecký premiér Antonis Samaras nečekaný předvolební dárek. A je jen na něm a jeho volebním týmu, jak s takovým dárkem naloží.