Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Má vláda po peaki? Ne! Zachrání ji Dobeš a spol.

Exministr školství pro Reflex: Premiér u mě obrovsky stoupl, jsem připraven mu pomoci! Zřejmě nebude sám. Vzniká nový klub na podporu Nečasovy vlády.


Premiér Petr Nečas a jeho vládní spojenci si dokáží zpříjemnit Vánoce. Karolína Peake ještě nechala novinářům rozeslat fotografie z vyhlašování Sportovce roku. O několik desítek minut později už zjistila, že to byla její poslední společenská „paráda“ po ohromujících osmi dnech ve funkci ministryně obrany.

 

Člověk ani nemusí být politickým komentátorem a politologem, aby si spočítal, že se to Karolíně Peake a jejím spojencům nebude líbit. Výhružky rezignací včech ministrů (a tím prakticky všech členů) LIDEM přišly vzápětí. K 10. lednu prý všichni ministři za toto obskurní pidiuskupení rezignuje na ministerské funkce.

 

"Chlapáctví" s jistotou

Možná i proto, že bývá premiér Nečas občas označován za slabého, občas rád vycení zuby a s neskutečnou razancí si prosadí své. Většinou ale za takovým jeho chlapáckým jednáním bývá předtucha několika tahů dopředu, takže zas až o takový risk nejde. Zatím se zdá, že šaráda s Peake bude přesně takovým případem.

 

Vše nasvědčuje tomu, že exministr školství nashromáždí s VV, LIDEM, a třeba i Jiřím Šlégrem, dostatek hlasů, které dosavadní peakovce při podpoře vlády bez problémů nahradí. Nebudou k tomu přitom potřebovat ani ministerské funkce. Spíš nějaké ty peníze na rozjezd Dobešova vznikajícího Hnutí pro sport.

 

Sám Dobeš, někdejší velký oblíbenec Václava Klause, Reflexu snahu pomoci vládě potvrdil. Stejně jako fakt, že "vyvíjí aktivitu", aby to nedělal sám.

 

Karolína Peake se zřejmě cítila příliš silná v kramflecích. Především za odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka sklidila kritiku ze všech stran. Zejména premiér Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem to označili za podvod, neb prý Picek měl být garantem dění na obraně, což podle nich Peake odkývala, byť to nyní popírá.

 

Klaus podepíše DPH

Ať tak či tak, Nečas Peake z obrany vyhodil až poté, co členové její pidistrany odhlasovali všechny klíčové zákony včetně daňového balíčku. Nyní má tedy i se svátky dostatek času, aby si zajistil náhradu. Pokud totiž prezident Václav Klaus udržoval napětí, jak se k daňovému balíku postaví, nyní lze s téměř stoprocentní jistotou očekávat, že ho po setnutí hlavy Peake nechá projít.

 

Nabízejí se sice možnosti, že by chtěl předseda ODS spolu s lídrem TOP 09 Miroslavem Kalouskem skutečně předčasné volby, tomu ale nemůže věřit ani ten největší naiva. Sázet lze i na to, že si peakovci nechají pomazat hlavu lejnem a budou pro vládu hlasovat i když nebudou mít žádného ministra.

 

 

Jistě, předčasné volby a tím i svoji politickou smrt by tím odvrátili, pro Nečase by to ale byla veliký krok do nejistoty. Razance, se kterou ministryni obrany vyp(e)akoval, však spíš nasvědčuje, že si je dalším postupem naprosto jistý.

 

Jansta do rizika nechodí

Kromě příběhu s LIDEM totiž rozehrál svůj vlastní příběh exministr školství Josef Dobeš. Ten samý Dobeš, který premiérovi nabídl pomoc už v době, kdy ještě nebylo jasné, že trio Tluchoř, Šnajdr a Fuksa rezignuje na poslanecké mandáty. Od té doby Dobeš rozvíjí své vznikající Hnutí pro sport. Včera mu mimochodem na tiskové konferenci podporu vyjádřila i dlouholetá šedá eminence ČSSD a nynější šéf ČSTV Miroslav Jansta. A to už se sakra počítá, Jansta nechodí do prohraných bitev.

 

V politických kuloárech přitom už nějakou dobu koluje spekulace, že chce dát Josef Dobeš dohromady minimálně šest poslanců a založit poslanecký klub. To by mu paradoxně umožnilo pravidlo, které si na Nečasovi vymohli peakovci. Tedy, že na klub stačí šest poslankyň či poslanců.

 

Kromě Dobeše by v něm mohli figurovat například véčkař Milan Šťovíček,jenž spolu s exministrem hlasoval pro daňový balík. Tím už koalici de facto zachránili, neb dodali sto první a sto druhý hlas. Mluví se ale i o dalších véčkařích. Na hlasování chyběli třeba bývalý hejtman za ODS Petr Skokan či Otto Chaloupka.

 

VV, LIDEM i Guma Šlégr

Přidat by se mohli i další véčkaři či odpadlíci z LIDEM, kteří mají větší či menší výhrady proti Peake, anebo zkrátka chtějí oddálit předčasné volby. Padají jména jako Martin Vacek, ale i další. Především pak ti, kteří měli blízko k Peake vypuzenému exministrovi dopravy Pavlu Dobešovi. Tomu by se tak povedla parádní odveta.

 

Ostatně navzdory zvyklostem v LIDEM za ní včera na tiskové konferenci stáli "jen" tři nejvěrnější. Zvláštní kapitolou je pak „hrdina z Nagana“ a nynější poslanecký souputník Jiřího Paroubka Jiří Šlégr. Ten má podle zákulisních informací tendence se od Paroubka trhnout a dokonce už prý sondoval možnost návratu do ČSSD.

 

Dobeš: Nebudu na to sám

Zároveň má ale nadstandardní vztahy s Dobešem a Hnutí pro sport je pro něj jako dělané. Minimálně šest lidí, ale spíš víc, by Dobeš dohromady mohl dát. K tomu je nutné kalkulovat i s dalšími nezařazenými poslanci typu Michala Doktora či Pavla Béma, kteří čas od času vypomohou. Znovu lze připomenout, že vzhledem k Nečasově razenci asi bude mít premiér vše dobře spočítané.

 

Sám Dobeš odmítá jména komentovat, ale touhu pomoci vládě Reflexu potvrdil. „U mě pan premiér odvoláním Karolíny Peake ohromně stoupl na váze. Jeho krok byl riskantní, ale zároveň mužný a nebývale rázný. Jsem připraven mu jakkoli pomoci,“ řekl a připustil, že formuje širší skupinu. „Vyvinu aktivitu, abych na tu stabilizaci vlády nezůstal sám,“ naznačil tajemně bez bližšího upřesnění.

 

(Po právu) potupená Karolína Peake si tak zřejmě může hrozit, jak a čím chce.