Lucie Šafářová

Lucie Šafářová Zdroj: Profimedia.cz

Triumf věčně druhé. Jak tenistka Šafářová zachránila Fed Cup

Tenistky umí udělat radost! A člověk ani nemusí brát ten prostředek podporující erekci, který doporučuje Uzel a na nějž byla v televizi aspoň stokrát nechutně tupá reklama během finále Fed Cupu. Porazily Srbky. S přehledem.

Redaktor ČT Budka i prezident Kaderka plakali, svoje slzy mužně přiznali. Tohle utkání – kromě toho, že i tvrdí chlapi můžou brečet -  však ukázalo jednu důležitou věc. Totiž že každý tým je jenom tak kvalitní, jak silný je jeho nejslabší článek.

Lucie Šafářová byla vždycky do počtu. Popravdě, nepočítalo se, že by mohla udělat ve svých zápasech bod, a všechna tíha byla pokaždé na české jedničce Petře Kvitové, od níž se čekaly dvě výhry. Loni ve finále proti Rusku to dopadlo přesně podle předpokladů: dva body připsala Kvitová, Šafářová dvakrát prohrála a rozhodující bod uhrály deblistky Peschkeová s Hradeckou. Odborníci však trnuli: co když se Kvitová nebude v kondici?

Fed Cup 2020 v novém. Kdo postoupí z kvalifikace přímo do finále v Budapešti? >>>

Přesně to se letos stalo. Petra Kvitová chytla chřipku a svoji hru neměla pod kontrolou, jak by si představovala. V téhle situaci však Lucie Šafářová dokázala něco, co od ní už skoro nikdo nečekal, možná ani ona sama ne. Když Kvitová prohrála zápas proti Ivanovičové, ačkoliv v něm byla favoritkou, tak po ní na kurt nastoupila Šafářová - a doslova zlikvidovala Jankovičovou.

Poradila si s ní ještě přesvědčivěji než o den dříve s Ivanovičovou: své soupeřce nechala jen dvě hry. Podobně nekompromisně kdysi ničil svoje protivníky v osmdesátých letech Ivan Lendl. Byla to strhující podívaná. Lucie Šafářová se zbavila jak moskevského traumatu, tak pozice tenistky, která je jen do počtu a když jde do tuhého, selže. Až teď, v pětadvaceti, tenisově dospěla.

Fed Cup přestal být „one women show“, jak tomu bylo v minulosti. V takovém složení může český tým prvenství v mistrovství světa družstev ještě několikrát obhájit. No, řekněte: kdo tohle má?