Prohibice

Prohibice Zdroj: ČTK / Petr Miškay

"Panák na hypotéku" se zakazuje. Plus další zpřesňující opatření české vlády

Na základě četných dotazů se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo upřesnit některá svá nařízení provázející vyhlášení částečné prohibice na území České republiky.


Zakrytí alkoholu v regálech

Sdělujeme, že každou lahev není potřeba zakrývat zvlášť. Po hromadném zakrytí ovšem z každé lihoviny může být viditelných maximálně dvacet procent.

 

Běžné domácí popíjení povoleno

Zvažujeme, že mimořádné opatření postupně rozšíříme na domácí oslavy narozenin, zlatou svatbu a srazy maturantů v přírodě. O loučení se svobodou se zatím jedná.

 

Přelepení a přeškrtnutí alkoholu v jídelních lístcích

Důrazně upozorňujeme, že přelepení průhlednou fólií je považováno za porušení zákona stejně jako přeškrtnutí obyčejnou tužkou.

 

Skladování zatím povoleno

Nabádáme prodejce, aby se nepokoušeli vydávat prodejní plochy a restaurace za sklad, i když ho ve výloze označí jako „provizorní sklad alkoholu, otevřeno nonstop“.

 

Zákaz se vztahuje pouze na Českou republiku

Varujeme všechna města, městské části i správní celky před tím, aby se pokoušely rozbít územní celistvost České republiky. Valašské království Bolka Polívky, které vyhlásilo samostatnost, se po zrušení mimořádného opatření nebude moci začlenit zpět k ČR.

 

Mezi podnikateli povoleno obchodovat s alkoholem

Vyzýváme občany, aby nezneužívali této benevolence a zůstali v zaměstnaneckých poměrech. Další vydávání živnostenských listů s předmětem činnosti „nákup za účelem dalšího prodeje“ bylo s okamžitou platností pozastaveno.

 

Nabízet lihoviny nelze ani zadarmo

Důrazně varujeme, že zakázán není jen prodej alkoholu, ale i jeho bezúplatné nabízení. Neblahé jevy, jako je například „panák na hypotéku“, případně „runda na splátky“, porušují mimořádné opatření. Hojně rozšířené, takzvané ochutnávky v okolí zahrádek restaurací, budou postihovány státní kontrolou.

 

Výroba je povolena

Upozorňujeme zájemce, že vydávání nových certifikátů k domácím pálenicím bylo pozastaveno kvůli zahlcení počítačového systému.

 

Provozovatelé nesou odpovědnost za bezpečnost potravin

Provozovatelům potravinářských podniků připomínáme, že podle čl. 1 nařízení EU č. 852/2004 nesou primární zodpovědnost za bezpečnost potravin. Na ironické dotazy neodpovídáme, nicméně sdělujeme, že zákaz prodeje potravin se nepřipravuje.