Mirek Topolánek a Vlasta Parkanová

Mirek Topolánek a Vlasta Parkanová Zdroj: MICHAL ŠULA/MF DNES/Profimedia.cz.

Topolánek to věděl léta. Každá zakázka na ministerstvu obrany byla „cinklá“

Do debaty o obvinění místopředsedkyně poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) promluvil bývalý premiér Mirek Topolánek. Nikoli dnes, ale už před třemi lety.

Topolánek totiž v březnu 2010 vystoupil před podnikateli v pražském hotelu Hilton a rozpovídal se o české politice. Mimo jiné řekl, že není v jeho silách zatočit s korupčníky. A jako příklad použil někdejší ministryni obrany Parkanovu.

 


Topolánek tehdy prohlásil, že na ni půl druhého roku tlačil, aby na ministerstvu rozprášila svůj tým pro nákup armádního vybavení, protože „nebyla jediná zakázka, která nebyla cinklá“. Ale neuspěl. Možná i proto, že náměstkem ministryně býval jeho stranický kolega Martin Barták, který to dokonce později dotáhl až na ministra. A pak přestoupil na ministerstvo financí k Miroslavu Kalouskovi, odkud se záhy musel poroučet kvůli podezření, že požadoval úplatek. Tím pádem byl Topolánek v šachu. Tak si aspoň postěžoval před podnikateli.

 

 

Ze setkání tehdy vznikl zápis, který pořídil jeden z manažerů v publiku a rozeslal ho svým přátelům po e-mailu. Později ho zveřejnily Lidové noviny. Z dnešního pohledu je to cenný dokument, který ukazuje, že Topolánek měl tehdy v mnoha ohledech pravdu. Proto se možná nemýlil, ani když mluvil o Parkanové. Připomeňme si, co v dokumentu stojí:

 

 

- Projekt TOP 09 diskutován s MK již od roku 2003, mají stát vedle sebe, a nikoliv proti sobě, společný je nepřítel.

 

- Mezi řádky vyplynulo, že ODS má na starosti cílit na vlastní HC voliče, kdežto TOP má sbírat hlasy pravicových voličů, pro které je ODS z nejrůznějších důvodů nevolitelná. TO NA MĚ FUNGUJE :)

 

- Včera večer měli večeři ve složení Zeman, Schwarzenberg, Kalousek a Topol. Zemanův projekt je pokusem, jak poškodit socky, T. si dovede představit povolební spolupráci, kdyby se náhodou dostali do parlamentu a bylo by to potřeba k sestavení vlády a většiny.

 

- KDU neexistuje, zůstala levicová ČSL. Cyril (Svoboda – pozn. Reflexu) se snaží vymezit proti Bémovi, ale smetanu slízne někdo jiný (VV?) a ČSL se nedostane do parlamentu (bonmot: první čtyři kostelní řady jim na to stačit nebudou).

 

- Věci veřejné je mafiánský projekt lidí (i z okruhu ODS) ovládajících situaci v Praze.

 

- Jančík je nejchytřejší ze všech pražských starostů, Praha 5 pod jeho vedením udělala velký krok dopředu, T. nemá páku, jak dosáhnout jeho odstranění, přestože se do něj kdokoliv jednoduše trefuje a poškozuje to ODS jako celek.

 

- Téma kmotrů na posledním sjezdu vytáhl účelově jako nástroj v boji o přežití s PB (druhou možností bylo téma velké koalice) a byl to úspěšný tah, i když poškodil ODS, ale stejné problémy mají všechny ostatní strany.

 

- Jeho možnosti zamezit korupci byly omezené - příklad: 1,5 roku neúspěšně tlačil na Parkanovou, aby jako ministryně obrany zrušila/rozpustila tým pro nákup (nebo tak něco - prostě tým lidí, kteří mají na starosti zbrojní zakázky na MO), protože „nebyla jediná zakázka, která by nebyla cinklá“.

 

Možná by teď stálo za to povolat Topolánka jako svědka.