Česká televize

Česká televize Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

Co poradit Petru Dvořákovi? Hlavně žádnou veřejnoprávnost!

Teď, když je šéfem veřejnoprávní ČT, měl by Petr Dvořák zapomenout hlavně na jedno: na veřejnoprávnost!

 

Samozřejmě bývalému šéfovi Novy neradím, aby na veřejnoprávnost zapomněl u zpravodajství. Kopírovat na ČT večerní blonďaté drama s Lucií Borhyovou či její alternací se slabostí pro hokejisty je jako kopírovat strýčka Jedličku ve slabší chvíli, jen bez chrochtání.

 

Ostatně funguje-li celkem něco na ČT, pak právě zpravodajství. Čímž pochopitelně nemyslím narcistně afektovaného Jakuba Železného, jenž se spíš než na moderování Komentářů, událostí hodí do nějakého nočního pořadu o Jakubu Železném. Myslím hodně pozdního.

 

Totální banditismus za naše peníze ovšem ČT předvádí v oblasti původní tvorby a zábavy. Tedy: obávám se, že tvorba a zábava nejsou pro současnou nabídku ČT úplně vhodné termíny. Na Kavčích horách jakoby stále žili ve zlatých sedmdesátých letech – jen za současné honoráře.

 

Například ten, kdo pustil do vysílání hlavního veřejnoprávního kanálu Malý pitaval z velkého města, by zasloužil dva roky. Samozřejmě natvrdo, aby měl dost času přemýšlet! A jeho kolegu, tedy nejde-li o stejnou osobu, jež do ČT pustil vandaly zábavy Pokondr, bych s těmito dvěma výjimečnými baviči zavřel na týden do jedné místnosti a jednoduše nechal působit jejich šarm. Jsem si jistý, že by před nimi dotyčný do smrti utíkal.

 

Je zločin ČT, že jí kvalitnější původní tvorbu musela ukázat komerční Nova, kdysi kanál Hospody či bavičských es jako Petr Novotný. Na Kavčích horách, kam ročně povinně společně odkládáme téměř šest miliard korun, ať se chceme dívat nebo ne, nikdy nedokázali natočit nic jako novácké Soukromé pasti či Kriminálka Anděl. A taky nikdy neměli odvahu zkusit něco mladšího a modernějšího ve stylu Partičky na Primě. Sakra: jak dlouho nás ještě bude pronásledovat duch Televarieté?

 

Ano, ani lepší tvorba Novy není Rodina Sopránů nebo Kancl, ale taky to není 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, případně pravidelná česká neděle s pravidelnými nedělními herci, scenáristy a režiséry. Má-li být jedinou ambicí šéfa ČT kamarádit se s Donutilem a hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, pak ČT žádný rozpočet nepotřebuje: můžeme ji zrušit a ušetřené peníze věnovat na vlastní tvorbu a zábavu.

 

A nejde pouze o původní tvorbu ČT. Podobně kacířsky se veřejnoprávní televize coby koproducent chová i k filmovým režisérům. Většina těch lepších se o pomoc radši obrací právě na Novu. Zeptejte se jich proč a řeknou vám, že v jejich fantazii neexistuje horší trest než muset v rámci finančního plnění spolupracovat se štábem z Kavčích hor.

 

Možná by měl Dvořák v části ČT zabývající se původní tvorbou a zábavou udělat něco jako den zavřených dveří. Během něj by se všichni ti, co se zde tímto žánrem dosud zabývali, odebrali na pracovní úřad a na jejich místa by nastoupili úplně noví lidé. Jejich jedinou kvalifikací by bylo, že si nepamatují nic z předlistopadové TV tvorby.