Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Pane prezidente, být někdy zticha neuškodí

Václav Klaus řečnil na svatováclavské pouti o hodnotách rodiny a Petr Hájek naznačuje, že Tomáš Halík je ateista. Kdyby si oba pánové občas přelepili ústa kobercovou páskou, udělali by lépe.

 

Jak se dají politici na kázání, je to dost tragikomická záležitost. Je to přitom velké pokušení. Václav Havel brojí ze svého milovaného mercedesu proti konzumu, Jiří Paroubek proti panským manýrům, David Rath se strachuje o duševní vyrovnanost kolegů. Politikům by se dalo hodně odpustit, kdyby se věnovali hlavně politice, ale jak se pustí do morálky nebo kuchyňského vědeckého mudrování, je to katastrofa.

 

Klaus pohovořil velmi dojemně o tradičních hodnotách: "Tradiční rodina, základní jednotka každého dalšího celku lidského uspořádání, odvěké prostředí pro vztah muže a ženy, pro výchovu nových generací, ale i pro samozřejmou mezigenerační pomoc a solidaritu, je vystavována stále ostřejším útokům módních postojů, které pro vybrané skupiny velmi nevybíravými způsoby vyžadují nejrůznější, v minulosti nikdy neexistující privilegia."

 

Nechme stranou, že pokud u nás existuje skupina, která u nás požívá "mimořádná privilegia", jsou především čeští zákonodárci. Oproti běžným občanům desetimilionové země má tato skupina výhody o kterých se nikomu ani nesní. Především jde tedy o nadstandard příjmů a výhod typu přebujelé imunity. Na druhou stranu jde o prima job, kde člověk nenese za výsledky své práce žádnou odpovědnost, byť třeba vyráběním legislativních zmetků, které se musí donekonečna novelizovat, ubližují tisícům lidí. Ale to jen na okraj. Proti tomu asi nebude bojovat někdo, kdo je v tom dvacet let namočen.

 

 

Politici by měli se slovy o morálce šetřit. Oba poslední prezidenti páchali manželskou nevěru, taky dva premiéři. Do toho jim v duchu evropské tradice nemluvíme, to ať si vyřeší doma. Ale kdo má pořád poslouchat ty řeči a pak se dočíst, jak blonďatá letuška říká o vztahu s posledním prezidentem: „Připadala jsem si jako Ulrika s Goethem“. Rodinu pana prezidenta drží pohromadě spíše paní Livia, než nějaké konzervativní hodnoty.

 

Pokud jde o výroky pana Hájka, škoda slov. Nelíbila se mu Halíkova kritika Klausova projevu. „Už delší dobu rozumím tomu, proč se v médiích vedou diskuse o tom, zda kněz Halík není ve skutečnosti ateista, buddhista či něco podobného pouze krytý kněžskou sutanou. Jako hluboce věřícího katolického laika mě urážejí některého jeho teologické závěry, s nimiž se Církev ani v Čechách rozhodně neztotožňuje," řekl pro server parlamentnilisty.cz Petr Hájek. "Nejsem si jist, jestli je pan Halík jenom skrytý ateista, ale jistý jsem si tím, že Halík je diagnóza."

 

V mediích se vede debata? Kdopak ji asi vede? Ale to nic. Je to ale pravý konzervativec ten Hájek. Benediktem XVI. jmenovaný papežský prelát monsignore Halík  je podle Hájka v církvi jen soukromá osoba a modernista. Jo, takový Bátora, to je pravý národovec a katolík.

 

Někdy se zdá, že jestli na Hradě vládne něco svatého, je to svatá prostota. Nebo sprostota?